matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Kukiz:
Oblicz granicę lim n →
∞
(
√
9n
2
+2n
−
√
9n
2
+2
)
1 maj 19:08
Janek191:
9 n
2
+ 2 n − ( 9 n
2
+ 2)
a
n
=
=
√
9 n
2
+ 2n
+
√
9 n
2
+2
2n −2
2 −
2
n
=
=
√
9n
2
+2n
+
√
9n
2
+2
√
9 +
2
n
+
√
9 +
2
n
2
więc
2 − 0
1
lim a
n
=
=
3 + 3
3
n→
∞
1 maj 19:20
Janek191:
a
2
− b
2
W takich przykładach korzystamy ze wzoru: a − b =
a + b
1 maj 19:21