Ciągi
Maturzysta: W ciągu arytmetycznym (an) dane są wyrazy
a2017=2016 i a2015=2017
Wzór ogólny tego ciągu ma postać?
1 maj 18:27
ICSP: a2017 = a2015 + 2r
a2015 = a1 + 2014r
Z pierwszego wyliczysz r. Z drugiego a1. Potem wystarczy podstawić do wzoru.
1 maj 18:29
Jerzy:
a2017 − a2015 = 2r
a2015 = a1 + 2014r
oblicz : a1 i r
1 maj 18:32
Maturzysta: Dziękuję :3
1 maj 18:34
Eta:
Nie ma potrzeby wyznaczania
a1
an=ak+(n−k)*r
| | a2017−a2015 | |
r= |
| = −0,5 |
| | 2017−2015 | |
to a
n= a
2015+(n−2015)*(−0,5) ⇒
an=−0,5n+3024,5
1 maj 19:07