123
Qu: oblicz
∫∫x dx dy d: x2+y2≤2x
d
wyszło mi, że jest to równanie okręgu o promieniu 1 i środku O(1,0)
próbowałem zamienić na wsp biegunowe
x=rcos fi
y=rsin fi
1≤r≤2
0≤fi≤2 pi
∫∫rcos fi r d fi dr
d
dobre to jest ?
1 maj 21:32
Jerzy:
0 < α < π
0 < r < 2sinα
1 maj 21:48
bezendu:
Zapis jest tragiczny...
1 maj 21:49
Qu: Jerzy mógłbyś to wytłumaczyć ?
1 maj 22:01
Qu: α nie będzie 360 jako pełny obrót ?
i jak ograniczony jest ten promień ?
1 maj 22:19
g:
d: y2 ≤ x*(2−x) 0 ≤ x ≤ 2 − √x*(2−x) ≤ y ≤ √x*(2−x)
∫02 x ∫y1y2 dy dx = ∫02 2x*√x*(2−x) dx
Podstawienie nr.1 t = x−1
∫−11 2*(t+1)*√1−t2 dt = ∫−11 2*√1−t2 dt (bo ∫−11 t*√1−t2 dt = 0)
Podstawienie nr.2 t = sinβ √1−t2 = cosβ dt = cosβ dβ
∫−π/2π/2 2*cos2β dβ = ∫−π/2π/2 2*(1 + cos2β) dβ =
= 2π + sin(2*π/2) − sin(−2*π/2) = 2π.
1 maj 22:34
Qu: a da się to obliczyć za pomocą wps biegunowych ?
2 maj 23:24
Qu: tego nie za bardzo rozumiem , skąd wychodzą granica od −1 do 1 a później π/2 ....
2 maj 23:29
jc: Nie ma co liczyć, ∫ ... / π = x−owa współrzędna środka masy koła
o środku (1,0) i promieniu 1 = 1. Zatem ∫ ... = π
2 maj 23:30
Qu: dopiero się tego uczę dostałem takie zadanie i chyba jakieś obliczenia muszę zrobić

próbowałem tak:
2 2π
∫ [ ∫ r*cos α* r dα ] dr
1 0
niestety wychodzi sinus 2π i wychodzi mi 0
2 maj 23:36
jc: Chcesz wpółrzędne bieguowe, to licz tak:
x = 1 + r cos α
y = r sin α
Jakobian = r
∫02π [ ∫01 (1+ r cos α) r dr] dα =
∫02π [(1/2) r2 + (1/3) r3 cos α]01 dα =
∫02π [(1/2) + (1/3) cos α] dα = π
2 maj 23:42
Saizou :
po pierwsze zrób sobie rysunek
po trzecie 0≤r≤2cosα
i uzyskasz całkę
∫
α ∫
r r
2cosα dr dα
2 maj 23:46
Qu: dziękuję jc nareszcie to zrozumiałem

Saizou
mam rysunek ale i tak nie rozumiem Twoich granic α i r
2 maj 23:57
jc: Saizou, można tak, jak proponujesz, ale w tym wypadku wydaje się, że
lepiej przesunąć środek.
2 maj 23:58
Qu: wytłumaczyłbyś ten sposób

?
3 maj 00:08