geometria analityczna
piotr: Witam Proszę o pomoc w takim zadaniu. Okrąg 1 o równaniu (x+6)2+(y+7)2=50 oraz okrąg 2 o
środku S(−3,−10) są wewnętrznie
styczne, przy czym okrąg 2 zawiera się w kole opisanym nierównością (x+6)2+(y+7)2<=50
Napisz równanie wspólnej stycznej do obu okręgów.
Mam dwa środki wiec mogę obliczyć drugi promień i skoro są styczne wewnętrznie to
|S1S1|=|r1−r2| i korzystając z tego równania wychodzą mi dwa promienie r2=2√2 lub r2=8√2.
Mógłby mi ktoś wyjaśnić czemu wychoądza dwa promienie i jak wybrać dobry.
1 maj 22:16
Janek191:

S
1 = ( − 6, − 7)
S
2 = ( −3, −10)
Prosta S
1S
2
| | − 10 + 7 | |
a = |
| = − 1 |
| | − 3 + 6 | |
więc prosta styczna ma równanie
y = x + b ⇒ x − y + b = 0
Jej odległość od S
1 jest równa r
1 = 5
√2
zatem
| I 1*(−6) − 1*(−7) + b I | |
| = 5√2 / *√2 |
| √2 | |
I b + 1 I = 10
b = − 11 lub b = 9
Odp. y = x − 11
===========
1 maj 22:31
piotr: tym spsobem też robiłem dziekuje i zatrzymuje sie na tym kiedy wychądzą mi dwa b skąd mam
wiedzieć któe jest poprawne?
1 maj 22:35
6latek : masz to wiedzieć ze szkoły podstawowej
y=ax+b takie jest równanie prostej
wspolczynnik b w tym rownaniau informuje nas w jakim punkcie wykres przetnie os Oy
Jeśli zrobiles rysunek do zadania to widzisz ze b w tym zadaniu nie może być rowne 9
bo prosta y=x+9 nie będzie styczna do obu okregow (ale to należy sobie narysować
1 maj 22:40
Janek191:
Można wyznaczyć punkt styczności tych okręgów.
1 maj 22:40
piotr: wiem o czym informuje współczynnik b tylko na maturze nie ma pkt za zczytanie informacji z
rysunku pomocniczego wszystko musi być poparte odpowiednimi obliczeniami
1 maj 22:42
piotr: dzieki wielkie za pomoc, mogłby jeszcze tylko ktoś wyjaśnić mi czemu jeśli podstawiam to tego
równania jak napsiałem w temacie wychoądzą mi dwa możliwe promienie dla r2...
1 maj 22:43
6latek : Czy jeśli na maturze dostaniesz takie zadaniae
Wyznacz liczbe rozwiazan (piszse z glowy równania
||x+3|−4|=k w zaleznosci od k to będziesz to robil graficznie czy algebraicznie
ja bym robil graficznie
1 maj 22:46
Janek191:
S
2 = ( −3, − 10)
I S
1S
2 I = 3
√2
r
2 = r
1 − 3
√2 = 5
√2 − 3
√2 = 2
√2
więc
| I 1*(−3) − 1*(−10) + b I | |
| = 2√2 / * √2 |
| √2 | |
I b + 7 I = 4
b = − 11 lub b = − 3
Biorę b = − 11
============
1 maj 22:47
piotr: no algebraicznie nawet nie wiedziałbym jak to zrobić

wiem o co chodzi z tym b niby prosty
przykład ale nie mam pomysłu zeby to algebraicznie sprawdzić
1 maj 22:47
piotr: znam taki wzór jeśli okręgi są styczne wewnętrznie : |S1S2|= |r1−r2| i ta wartość bezwzględna
jest tylko po to jakby promienie były nieznane jeśli wiem który promień jest większy to moge
tą wartość bezwzgl. mominąć tak ? dobrze myśle ?
1 maj 22:50
6latek : Pewnie należy to rozumowc tak
|s1s2| to zapis odleglosci miedzy srodkami tych okregow
natomiast natomiast r1−r−2 jest wzięte w wartość bezwzgledna dlatego ze gdyby się okazało
ze r1−r2 <0 a odleglosc nie może być liczba ujemna to wtedy wartos cbezwzgledna z liczy
ujemnej jest liczba dodatnia .
Chyba o to chodzi
1 maj 22:57
6latek : Ale to musi się ktoś jeszcze wypowiedzieć na ten temat
1 maj 22:59
6latek : Nie podziekowale
Ecie 
za rozwiązanie zadań (wiesz których
1 maj 23:05