liczby zespolone
Jakub555: Na płaszczyznie zespolonej narysowac zbiory liczb zespolonych spelniajacych podane warunki
Re(1/z)>Im(iz)
z=x+iy, z≠0
Re(1/z)= x/(x2 + y2)
Im(iz)=x
Po przekształceniach
x(1−x2 − y2)>0 /*(−1)
x(x2+y2−1)>0
Dążę do równania okręgu, ale nie wiem co zrobić z tym x przed nawiasem
2gi przykład
|z−1|=|1+5i−z|
z=x+iy
|x+iy−1|=|−x+i(5−y)+1|
teraz chciałbym się pozbyć modułów i podnieść to do kwadratu, ale tutaj pytanie:
co jest podnoszone do kwadratu w pierwszym module −1 czy 1, a w drugim −x czy x
1 maj 15:18
Jakub555: up
1 maj 15:37
g:
1)
x > 0: x
2 + y
2 > 1 (zewnątrz okręgu)
x < 0: x
2 + y
2 < 1 (wnętrze okręgu)
2)
Podnoszenie modułu do kwadratu najłatwiej liczyć mnożąc przez liczbę sprzężoną:
[(x−1) + iy] * [(x−1) − iy] = (x−1)
2 + y
2
[(1−x) + i(5−y)] * [(1−x) − i(5−y)] = (1−x)
2 + (5−y)
2
czyli inaczej: |z|
2 = z.Re
2 + z.Im
2
(x−1)
2 + y
2 = (1−x)
2 + (5−y)
2 ⇒ 25 −10y = 0 ⇒ y = 2,5, x dowolne
1 maj 15:44
g: Pomyłka w 1). Powinno być odwrotnie: x>0: wewnątrz okręgu, x<0: na zewnątrz.
To dlatego bo gdy się odwraca strony równania to L > P przechodzi na 1/L < 1/P.
1 maj 15:56
Jakub555: jak w takim razie zinterpretować geometrycznie 2gą nierówność?
1 maj 15:56
Jakub555: Nie za bardzo rozumiem jak wywnioskowałeś te równania w 1szym zadaniu, czy idąć moim tokiem
rozumowania nie da się tego również pokazać?
1 maj 15:58