prawdopodobieństwo- szuflady
marta18: Cztery kule rozmieszczamy losowo w trzech szufladach. Jakie jest prawdopodobieństwo, że co
najmniej jedna zostanie pusta?
1 maj 10:33
Kacper:
A − co najmniej jedna pusta
A' − żadna nie jest pusta.
Teraz pytanie do autora czy kule rozróżniamy?
1 maj 11:49
g:
|Ω| = (liczba rozkładów 4 rozróżnialnych kul w 3 szufladach) = 34
|A| = (3 szuflady) * (liczba rozkładów 4 rozróżnialnych kul w 2 szufladach) = 3 * 24
P = |A| / |Ω| = 16/27
Jeśli kule potraktujemy jako nierozróżnialne, to metoda liczenia będzie inna, ale wynik
powinien wyjść taki sam. W tym przypadku nie można korzystać z wzoru P = |A| / |Ω| ,
ponieważ poszczególne zdarzenia pierwotne mają różne prawdopodobieństwa.
1 maj 12:09
marta18: W odpowiedziach mam ze |A|=3*24−3 , czyli w odpowiedzach jest bład?
1 maj 13:52
g:
Masz dobrze, to ja się pomyliłem. To −3 jest dlatego, bo wzór 3*24 zlicza podwójnie trzy
sytuacje gdy wszystkie kule są w jednej z trzech szuflad i trzeba to skorygować, żeby
zliczać tylko pojedynczo.
1 maj 14:24
marta18: Mila w odpowiedzi jest P(A)=59 więc czy jest błąd?
1 maj 15:35
Mila:
zaraz.
1 maj 15:36
Mila:
Cztery kule ponumerowane rozmieszczamy w trzech szufladach.
|Ω|=3
4
A− co najmniej jedna z trzech szuflad będzie pusta⇔jedna pusta lub dwie puste
wybór jednej szuflady, która ma byc pusta i rozmieszczenie kul w pozostałych dwóch szufladach
w taki sposób, aby w każdej była co najmniej jedna kula
lub
wybór dwóch szuflad , które maja być puste i wszystkie kule umieszczone w trzeciej szufladzie
|A|=3*14+3=45
1 maj 15:59
Mila:
1 maj 18:56
marta18: Dzieki
1 maj 18:56
Paweł: Mam pytanie do rozwiązania Mili, skąd w (24 − 2) bierze się to −2?
1 maj 19:28
Mila:
Załóżmy, że wybrano szufladę nr1 i nr2.
Odejmujemy dwie sytuacje , gdy wszystkie kule będą się w szufladzie nr1 albo w szufladzie nr2.
1 maj 19:36
Paweł: Już rozumiem, dziękuje
1 maj 19:38
Kacper:
|Ω|=81
A' − żadna nie jest pusta, czyli w każdej po 1 kuli plus w jednej 2 kule.
3 − liczba możliwości wyboru szuflady z dwoma kulami
6 − liczba możliwości wyboru dwóch kul do wskazanej szuflady
2 − liczba rozmieszczeń 2 pozostałych kul
|A'|=36
| | 36 | | 45 | | 5 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
| = |
| |
| | 81 | | 81 | | 9 | |
2 maj 11:58