matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.5.2014
Zadania
Odp.
0
Visdom:
Dla podanej liczby q podać najmniejszą liczbę całkowitą p>q, dla ktorej prawdziwe jest następujące zdanie:
0
kyrtap:
http://www.zadania.info/d1584/72401 pierwsze zadanie rozwiązałem poprzez tw. trochę inaczej niż w rozwiązaniu ale poprawny wynik czy to jest dobrze co zrobiłem
1
Visdom:
Napisać, ile litrów dwudziestoprocentowego roztworu pewnej substancji należy zmieszać z 90 litrami dziesięcioprocentowego roztworu tej
2
Gru:
Może ktoś mi wytłumaczy skąd przekształcenie mianownika?
0
Visdom:
W dowolnym rosnącym postępie arytmetycznym 2014−wyrazowym o wyrazach dodatnich, w którym wyrazy pierwszy, trzeci i siódmy
0
marcin19:
http://prac.im.pwr.wroc.pl/~janic/rach5.pdf zadanie 5 podpunkt b obliczyć P(−0,75<x<0)
0
marcin19:
Mam funkcje F(x)=1/2+1/pi*arctg(2x) jest to drystrybuanta pewnej zmiennej losowej X. Ile wyniesie P(X>5) ?
0
Wszegu:
Witam wszystkich forumowiczów. W ten piątek piszę rozszerzoną matmę a nie opanowałem do końca jednego zagadnienia.
1
Seta222:
Siema Potrzebuję policzyć pochodną tego niżej równania i pochodną otrzymanej Pochodnej , Pomożecie?
3
SZYBKI:
o kurde chyba FORUM przyśpieszyło
tez to czujecie
0
JaszczompMatematyczny:
Witam potrzebuje pomocy z takim przykładem : Wyznaczyć całki ogólne równań
15
Johnny Bravo:
Liczbę 12 przedstawić w postaci iloczynu takich dwóch liczb rzeczywistych dodatnich aby suma czynników tego iloczynu była najmniejsza.
7
:P:
Proszę o pomoc. W trójkąt prostokątny wpisano okrąg o promieniu 3. Punkt styczności okręgu z przeciwprostokątną podzielił ją w stosunku 2:3. Oblicz pole trójkąta.
3
Nadine:
√
x+1
=0 dlaczego to mnożymy przez sam mianownik a nie przez jego kwadrat ? Przecież
2x−1
nie wiemy czy to liczba ujemna czy dodatnia..?
0
pawel:
:::rysunek::: f(x) = 2
x
− 3
1
Johnny Bravo:
Witam, znalazłem na forum takie zadanie, ale nie potrafię zrozumieć schematu jego rozwiązania :
0
alga:
Jak obliczyć kąt między dwiema płaszczyznami
Zna ktoś jakiś schemat działania
1
maja:
tak mnie naszlo przed matura, zupelnie zapomnialam co sie robi w takim przypadku z zadaniem, nie rozwiazujcie ich do konca bo ja wymyslilam byle jakie liczby, tylko powiedzcie jak je
0
ALGGGGEBRA:
JAK INACZEJ MOŻNA ZAPISAĆ PŁASZCZYZNĘ OYZ
chodzi mi o to zeby zapisac np. w takiej formie ax+by+cz=0
0
ALGGGGEBRA:
JAK INACZEJ MOŻNA ZAPISAĆ PŁASZCZYZNĘ OYZ
chodzi mi o to zeby zapisac np. w takiej formie ax+by+cz=0
0
d4mi4an:
Jak to policzyć?
2
d4mi4an:
Jak to policzyć?
0
d4mi4an:
Jak to policzyć?
0
matt:
U=lin{(1,0,0),(0,1,0)} V=lin{(0,1,1),(0,0,1)} Znajdź U+V oraz U∩V
17
kyrtap:
Piotr nie pisałeś polskiego ?
0
alexaa:
Rysunek przedstawia naczynie połączone, do którego nalano rtęci, po czym do lewego ramienia nalano oleju, którego wysokość słupka wyniosła h
o
(rys. a). Jaka powinna być wysokość słupka
0
alexaa:
2
xd:
DO maturzystow:jakto teraz jest matura z pods. matematyki weszla jako dodatkowy przedmiot? czy trzeba dobrac cos jeszcze?i to dobrane"cosjeszcze " trzeba zdac czy wystarczy zdac
6
P@weł:
Zrobi mi ktos to zadanie sposobem drzewka
BARDZO PROSZE
!
7
Oleńka:
to zadanie wybiło mnie z tropu. Przypuszczam że jest banalne, moglibyście pomóc? 9!/(9−x)! =72
2
xxx:
Potęga o wykładniku rzeczywistym . Bardzo prosze o pomoc
mam jutro z tego sprawdzian a tego nie rozumiem
1
William Wilson:
czy można policzyc silnię dla liczby ujemnej albo dla liczby niecałkowietej i jak to się robi?
2
Kasia:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o wysokości 3√3. Oblicz V, Pb i Pc tego stożka. Proszę o rozwiązanie krok po kroku z rysunkiem
0
Jaga:
zbadać zbieżność szeregów liczbowych: a).1/(ln(e+1/n))
4
Dill:
Liczba −3 jest miejscem zerowym funkcji f(x)=(2m−1)x+9 . Wtedy m jest równe?
1
Jaga:
Jaga: an=(1+2
2
√2…+n
2
razy pierwiatek n−tego stopnia z n)/(n(n+1)(n+2))
5
Jaga:
zadanie z analizy matematycznej, obliczyć granicę ciągu an=(1+2
2
√2…+n
2
√(n&n))/(n(n+1)(n+2))
1
William Wilson:
czy można policzyc silnię dla liczby ujemnej albo dla liczby niecałkowietej i jak to się robi?
2
bkc:
Samochód przejechał 1/4 trasy ze średnią prędkością 80 km/h. Na całej trasie średnia prędkość samochodu była równa 64 km/h.Oblicz z jaką prędkością samochód przejechał pozostałą część
1
bkc:
Samochód przejechał 1/4 trasy ze średnią prędkością 80 km/h. Na całej trasie średnia prędkość samochodu była równa 64 km/h.Oblicz z jaką prędkością samochód przejechał pozostałą część
5
anq:
sinα
1
Wyrażenie
+
, gdzie α jest kątem ostrym, jest równe... ?
1+ cosα
tgα
1
rakieta:
Zadanie z pochodnych bardzo proszę o rozwiązanie i omówienie mi tego przykładu to dla mnie bardzo ważne Pozdrawiam. Napisz trzy pierwsze wyrazy Taylora dla :
1
Hugo:
Znacie jakieś forum takie jak to tylko z j.angielskiego
bo sb nie radze.. chyba że ktoś ma ochote czas i wgl by mi pomóc
0
Hugo:
Znacie jakieś forum takie jak to tylko z j.angielskiego
bo sb nie radze.. chyba że ktoś ma ochote czas i wgl by mi pomóc
1
wiktoria:
rozwiąż równanie
√
3
sinx+cosx=
√
2
0
Ann:
Czy jak mam dwie funkcje kwadratowe np. f(x)=x
2
+2x−5 i g(x)=x
2
+4x−6 i mówią mi, że mam zrobić
4
Ann:
Czy jak mam dwie funkcje kwadratowe np. f(x)=x
2
+2x−5 i g(x)=x
2
+4x−6 i mówią mi, że mam zrobić
1
mysia:
majac dane własności pewnego czworokąta powiedz, jaki to czworokąt: 1) ma dwie pary boków równoległych
4
qudis:
ciąg geometryczny jest określony wzorem an=2
2
n−1 dla n≥1. Ile wynosi iloraz?
4
anita22:
Kolarz pokonał trasę 114 km. Gdyby jechał ze średnią prędkością o 9,5 km mniejszą to pokonałby tę trasę w czasie o 2 godziny dłuższym. Oblicz z jaka średnia prędkością jechał ten kolarz.
0
anita22:
Kolarz pokonał trasę 114 km. Gdyby jechał ze średnią prędkością o 9,5 km mniejszą to pokonałby tę trasę w czasie o 2 godziny dłuższym. Oblicz z jaka średnia prędkością jechał ten kolarz.
1
Kaśka:
Wykonaj działania
3x−1
5x+8
a)
=
x−4
3x+5
3
student:
całka niewłaściwa:
7
kyrtap:
Czemu mi tak muli dzisiaj fora matematyczne ?
///////////////////////
4
tomasz:
jutro to będzie rozgrzewka przed piątkiem
1
Insane:
Jest takie zadanie, czyli: Oblicz ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w których zapisie występują dokładnie dwie cyfry nieparzyste.
0
Insane:
Jest takie zadanie, czyli: Oblicz ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w których zapisie występują dokładnie dwie cyfry nieparzyste.
0
Raf:
Wyznaczyć warstwy lewostronne i prawostronne względem podgrupy <(1; 2; 3)> w S
3
.
4
Weronika:
Wykonaj działania :
3x+5
4
a)
−
=
x
2
+2
x−2
2
aaaa:(:
kula opisana na graniastosłupie prawidłowym trójkątnym. Jak to będzie wyglądało? co z czym zjeść?
8
Martin:
2+2 x 2
15
P@weł:
Witam! Mógłby mi ktoś dać jakieś zadania na poziomie matury rozszerzonej z prawdopodobieństwa i rozwiązać sposobem "drzewka" (no i mniejwiecej wytlumaczyc co robimy)
Nie rozumiem jak
0
P@weł:
Witam! Mógłby mi ktoś dać jakieś zadania na poziomie matury rozszerzonej z prawdopodobieństwa i rozwiązać sposobem "drzewka" (no i mniejwiecej wytlumaczyc co robimy)
Nie rozumiem jak
2
Patataj:
Przekształcenie wzoru funkcji kwadratowej z postaci iloczynowej na ogólną. Zawsze utykam w jednym miejscy i nie wiem co dalej...
5
Patataj:
Przekształcenie wzoru funkcji kwadratowej z postaci iloczynowej na ogólną. Zawsze utykam w jednym miejscy i nie wiem co dalej...
8
gosc:
Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokątny, którego przeciwprostokątna ma długosc 5. Jego objętość to ?
0
marcino:
W(x)=(x
2
−ax)(x+2a)+8x , P(x)=x
3
−2x
2
3
marcino:
W(x)=(x
2
−ax)(x+2a)+8x , P(x)=x
3
−2x
2
3
ambitny:
pytanko nie na temat matematyki
− ile błędów rzeczowych = błąd kardynalny? w sumie nie wydaje mi się, że popełniłem lecz chciałbym nawet z czystej ciekawości wiedzieć
2
Ksieciunio:
Jeżeli tolerancja wynosi 1,5 stopnia/m ale nie może być większa od 5 stopni/długość to ile wynosi ona dla długości 3,1 m ?
5
ABCD:
Maturzysci jaki byl poziom matury z polskiego?!
1
maja:
Naszkicuj wykres funkcji f a) f(x)=x³−4x²+4x
4
Franek:
jesli sina * cosa = 1/3 to (sina + cosa)
2
ma wartosc?
0
Kmicic na weselu:
Ciepłooooo sie robimy gajsys
0
nadiaa:
Rozstrzygnij czy proste l1: (x−3)/4 =y/3 = (z+1)/2 oraz l2: (x−2)/3=(y+1)/4=z/2 są skośne?
0
Nails:
Witam. Zdaje sobie sprawę, że ta strona jest poświęcona zadaniom matematycznym, lecz pozwole sobie napisać tutaj propozycje kupna pięciu paczek tipsów samoprzylepnych False Nails/Ongles
1
madrytka:
Krawiec ma uszyć prostokątne flagi składające się z trzech poprzecznych pasów materiału jednakowej wielkości. Ile różnych trójkolorowych flag może wykonać, mając do dyspozycji
2
madrytka:
Krawiec ma uszyć prostokątne flagi składające się z trzech poprzecznych pasów materiału jednakowej wielkości. Ile różnych trójkolorowych flag może wykonać, mając do dyspozycji
4
qudis:
napisz równanie prostej równoległej do prostej l i przechodzącej przez punkt P : l: y=2x − 3
2
Agnieszka126:
1. Trójkąt ostrokątny ABC wpisano w okrąg o środku O.Wiadomo że |∡OCB| = 20 stopni. Wówczas: A. |∡CAB|= 70 stopni B. |∡CAB| = 60 stopni C.|∡CAB|= 50 stopni D. |∡CAB|= 40 stopni
2
Agnieszka126:
:::rysunek::: Kąt α na rysunku ma mierę :
8
wiktoria:
ile wynosi zbiór wartości f(x)=cosx−sinx
7
Agnieszka126:
:::rysunek::: Kąt α (wskazany strzałką) na rysunku ma miarę :
1
mat_rozszerzona:
Do koszyka włożono 12 jabłek, w tym dwa jabłka lobo. Po kilku dniach przechowywania z koszyka usunięto dwa popsute jabłka. Następnie losowo wybrano jedno jabłko. Oblicz
6
do:
srodek s okregu o równaniu x2+y2+10x−4y−15=0 ma współrzędne?
8
anq:
cos3α−cosα
Kąt α jest ostry oraz tg α = 2 . Oblicz wartość wyrażenia
.
sin3α−sinα
26
noooo straszne zawieszki
lepszy obrót niż na onecie
haha
10
mat_rozszerzona:
jak to rozpisać
2n
n
0
maria:
Niech g: [a,b]→[0,
∞
) bedzie funkcją gęstości symetryczna na [a,b] i f: [a,b]→R bedzie silnie wypukła z modułem c>0. Wtedy f(
a+b
2
)+c[ całka od a do b x
2
g(x)dx − (
a+b
2
)
2
]≤całka
16
wiktoria:
f(x)=(sinx+cosx)
2
−sin2x − wyznacz zbiór wartości funkcji
7
Przemo:
Długość krawędzi sześcianu jest o 2 krótsza od długości jego przekątnej. Oblicz długość przekątnej tego sześcianu.
1
Przemo:
Długość krawędzi sześcianu jest o 2 krótsza od długości jego przekątnej. Oblicz długość przekątnej tego sześcianu.
13
hmm:
Nierówność 2x − 5mx + 4 < 8 jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą jeżeli
4
karol:
Wiedząc, że x+2/x=√7 i x≠0, oblicz x
2
+4/x
2
jak do tego sie zabrac bo nie mam pomysłu ?
15
Anal:
∫
1
sinx*cos
3
x
dx z wszelakich stron to "bralam" i nie wiem jakie podstawienie bedzie tu najlepsze, prosze o podopowiedz
!
17
gosc:
1.Prosta l:x−2y+5=0 jest symetralną prostej AB, gdzie A=(−3,6). Wyznacz współrzędne punktu B. mi wyszło B(x,−7) i nie wiem co dalej
6
Rozwiąż nierówność:
1
gosc:
Oblicz wariancję i odchylenie standardowe podanego zestawu danych:
6
Liwia:
Uzasadnij, że ((2+
√
3
)
−
1 +1)
(
−1) + ((2−
√
3
)
−
1+1)
(
−1) = 1
2
wey:
Cześć
mam problem z takim zadaniem: Wiedząc, że 5/(a+b) + b/(a−b) = 5 oblicz (3a+5b)/(5a−3b)
0
Bergern:
Może ktoś się zna na polskim i oceni (przepraszam że nie na temat)
0
kamil:
a.)Skąd można czerpać informacje, zbierając dane statystyczne? b). Jak obliczamy średnią arytmetyczną danych liczbowych? c). Co nazywamy doświadczeniem lub eksperymentem losowym? d).
1
kamil:
Przekątna przekroju osiowego walca na długość 8cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 60°
13
Mała:
Jak obliczyć miejsca zerowe funkcji kwadratowej o równaniu y=3(x−2)(x+4) ?
1
betusia95:
;liczba 4jest trzecim wyrazem ciągu o wyrazie ogólnym A. an=n=3/n+1B. an=2n+6/3 D.an=2
n
−6 D.an=4n−7
6
Mała:
Współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funcki y= −2(x+1)
2
− 3. Moglibyście mi wyjaśnić co mam zrobić? Wiem, że muszę sprowadzić to z postaci kanonicznej na ogólną, ale nie
5
Lawykie:
Sprawdź, czy prawdziwe są następujące tożsamości:
1+cosx
sinx
= ctg
x
2
2
Ona:
Jaka jest prędkość cieczy w rurociągu o średnicy d = 50 mm, gdy jest znane natężenie przepływu Q = 480000 l/d?
7
Zagubiona:
Ile rozwiązań ma równanie 2x
2
−4x−3=0? Nie rozumiem tego
1
Lusia:
Hej
8
xyz:
dlaczego równanie sin
4
x*cos
4
x=1/15 jest sprzeczne?
186
wiktoria:
ja w tym roku wałkowałam potop
6
xyz:
rozwiąż rownanie sin
4
x+cos
4
x=1/15
4
xyz:
sinπ/8*sinπ/8=?
1
kropcia:
:::rysunek::: 1.W rombie o boku 4 cm dłuższa przekątna ma 2
√
3
cm. Oblicz dł. drugiej przekątnej oraz miarę
8
Domel:
M A T U R Z Y Ś C I
P O Ł A M A N I A
P I Ó R
I
D Ł U G O P I S Ó W
2
wiktoria:
największą wartością funkcji f(x)=1/tg
2
x+1 w przedziale x∊<π/4, π/2) jest?
2
maciek:
jeden bok rownolegloboku ma 8 cm. a odpowiadajaca mu wysokosc 6cm.Drogi bok rownolegloboku ma16cm.Oblicz wysokosc odpowiadajaca drugiemu bokowi
? pomozcie jak to zrobic,,,
4
hilf:
Czy podciag ciagu rozbieznego moze byc zbiezny Pokaz przyklad funkcji ktorej ekstrmum nie mozna wyznaczyc za pomoca twierdzenia fermata
0
Dominik:
Witajcie,
2
wiktoria:
udowodnij, że wzór funkcji f(x)=1/sin
2
x−1/cos
2
x, x∊(0, π/4) można zapisać jako f(x)=4/tg2x*sin2x.
9
hilf:
Podajcie mi przyklad funkcji ktora nie ma funkcji odwrotnej. Moze byc y = x
2
4
trusiak1328:
Rozwiąż nierówność: −4(x+1)(x+6)≥0
19
wiktoria:
http://matematyka.pisz.pl/forum/249201.html
na tym forum istnieją nie tylko maturzyści
24