Całka nieoznaczona
Anal: ∫
1sinx*cos3xdx z wszelakich stron to "bralam" i nie wiem jakie podstawienie bedzie tu
najlepsze, prosze o podopowiedz

!
5 maj 14:18
zawodus: nick świadczy, że mogłaś którąś stronę pominąć

Przepraszam, ale nie mogłem
5 maj 14:19
Anal: smiechlam
5 maj 14:27
wredulus_pospolitus:
kupa roboty z tym będzie, ale może tak:
| | 1 | | sinx | | −dt | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| ; gdzie t= cosx |
| | sinx*cos3x | | sin2x*cos3x | | (1−t2)*t3 | |
rozkład na ułamki proste i 'ciągnij dalej'
5 maj 14:32
pigor: ..., ja widzę to ...

inaczej, np. tak :
| | 1 | | sin2x+cos2x | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx= |
| | sinx cos3x | | sinx cos3x | |
| | sinxdx | | dx | |
= ∫ |
| +∫ |
| = I1+I2= ? , gdzie |
| | cos3x | | sinxcosx | |
| | sinxdx | |
I1= ∫ |
| = | cosx=t , sinxdx= dt|= ∫t−3dt= ... |
| | cos3x | |
| | dx | | 2dx | | 2dx | |
I2= ∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = . ...  |
| | sinxcosx | | 2sinxcosx | | sin2x | |
5 maj 14:45
Anal: dziekuje bardzo za pomysl, ale albo ja cos tu nagmatwalam albo...nie wiem,przy rozkladzie na
ulamki proste nic mi nie wychodzi to znaczy wszytstko sie zeruje xd
5 maj 14:52
wredulus_pospolitus:
| −1 | | At + B | | Ct2+Dt+E | |
| = |
| + |
| |
| (1−t2)*t3 | | 1−t2 | | t3 | |
A−C = 0
B−D = 0
C−E = 0
D=0
E=−1
stąd: D=B=0 ; A=C=E=−1
| −1 | | t | | t2+1 | |
| = − |
| − |
| |
| (1−t2)*t3 | | 1−t2 | | t3 | |
i już masz trzy całeczki elementarne
5 maj 15:50
Anal: | | At + B | |
okeeej, ale dlaczego |
| z tego co uczono mnie na zajeciach byloby tylko "A" |
| | 1−t2 | |
;<
5 maj 16:18
Anal: | | At + B | |
okeeej, ale dlaczego |
| z tego co uczono mnie na zajeciach byloby tylko "A" |
| | 1−t2 | |
;<
5 maj 16:18
Anal: sposob pigor'a , jest dla mnie dobry, alczkolwiek ten rozklad na ulamki proste nie daje mi
spokoju xd
5 maj 16:19
pigor: | | A | |
... |
| gdy mianownik liniowy natomiast , gdy mianownik kwadratowy, |
| | 1−t | |
| | Ax+B | |
to licznik liniowy (różnica stopni =  1), czyli |
| . .. |
| | 1−x2 | |
5 maj 16:33
Anal: no okej, tyle ze mowiono mi ze to tylko wtedy, gdy Δ <0, a tu tak nie jest, przepraszam, ale
mnie chyba na zajeciach w bambuko robia xd
5 maj 16:47
Anal: no okej, tyle ze mowiono mi ze to tylko wtedy, gdy Δ <0, a tu tak nie jest, przepraszam, ale
mnie chyba na zajeciach w bambuko robia xd
5 maj 16:47
Mila:
Może trochę uprościsz całkę po takim przekształceniu:
| | 1 | | sin2x+cos2x | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| | sinx*cos3x | | sinx*cos3x | |
| | sin2x | | cos2x | |
=∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | sinx*cos3x | | sinx*cos3x | |
| | sinx | | 1 | |
=∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | cos3x | | sinx*cosx | |
Powodzenia.
5 maj 20:28
pigor: ..., cześć
Mila patrz godzina 14:45 powyżej , mnie też to się zdarza ...
5 maj 20:40
Mila:
Hej, witam Pigor.
Kiepsko wchodzi dzisiaj forum,prawie skopiowałam, ale to dobrze, potwierdziłam Twoją myśl.
Jednak Anal nie korzysta z tego i męczy się z dużą całką.
5 maj 20:53