Tożsamości trygonometryczne
Lawykie: Sprawdź, czy prawdziwe są następujące tożsamości:
1+cosxsinx = ctgx2
W ogóle nie wiem jak się za to zabrać, znam wzory na funkcje tryg. sumy i różnicy, podwojonego
argumentu ale kompletnie nie wiem jak to wykorzystać..
5 maj 12:20
Eta:
| | x | | x | | x | |
1+cosx= 2cos2 |
| , sinx=2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | |
L= podstaw ...... i otrzymasz ... = ctg |
| =L |
| | 2 | |
5 maj 12:22
Lawykie: Dzięki, faktycznie wszystko wyszło. Czyli do tego typu zadań trzeba znać takie wzorki, inaczej
ani rusz?
5 maj 12:26
5 maj 12:26
Eta:
Jeszcze dopisz założenie : sinx≠0
5 maj 12:27
Lawykie: dzięki

szkoda, że na pracy klasowej ani na maturze nie można korzystać z takiej tablicy
5 maj 12:29