wariacje
Oleńka: to zadanie wybiło mnie z tropu. Przypuszczam że jest banalne, moglibyście pomóc?
9!/(9−x)! =72
oblicz x.
5 maj 21:10
ICSP:
9−x = 7
x = 2
5 maj 21:12
Oleńka: Jak to wyliczyłeś?
5 maj 21:16
ICSP: Podzieliłem stronami przez 72.
5 maj 21:18
Oleńka: No to mam: 362880/(9−x)!=72
5040/(9−x)!=1
5040=(9−x)!
I co z tym dalej zrobić

?
5 maj 21:21
Bogdan:
| 9! | |
| = 72 ⇒ 7!*8*9 = 72(9 − x)! ⇒ 7! = (9 − x)! ⇒ 7 = 9 − x |
| (9 − x)! | |
5 maj 21:31
ICSP: 9! = 7! * 72
5 maj 21:31
Oleńka: Dziękuję Bogdan
5 maj 21:37