geo w kosmo
aaaa:(: kula opisana na graniastosłupie prawidłowym trójkątnym. Jak to będzie wyglądało? co z czym
zjeść?
5 maj 18:07
Bogdan:

a − długość krawędzi podstawy graniastosłupa,
2w − długość wysokości graniastosłupa,R − długość promienia kuli,
p − długość promienia okręgu wpisanego w podstawę (trójkąt równoboczny o boku a),
q − długość okręgu opisanego na podstawie graniastosłupa
| 1 | | 1 | |
p = |
| a√3. q = |
| a√3, w2 = R2 − q2 |
| 6 | | 3 | |
5 maj 18:34
aaaa:(: bardzo Ci dziękuję Bogdan
5 maj 23:08