miejsca zerowe funkcji kwadratowej
Mała: Jak obliczyć miejsca zerowe funkcji kwadratowej o równaniu y=3(x−2)(x+4) ?
5 maj 12:58
J: Już je widać .... x − 2 = 0 lub x + 4 = 0 ⇔ x = 2 lub x = − 4
5 maj 13:01
Mała: Czyli x1=−2 i x2=+4? Czy 1=2 i x2=−4?
5 maj 13:10
J: x = 2 lub x = − 4
5 maj 13:11
Mała: Nie wiem skąd masz taki łeb, ale pomocny w każdym razie
5 maj 13:12
Mała: To może jeszcze wiesz jakim zbiorem jest nierówność −x2+2x−1≤0
5 maj 13:14
J: Nie wiem.... ale to sie da policzyć ... −(x2 −2x +1) ≤ 0 ⇔ (x − 1)2≥ 0 x ∊ R
5 maj 13:17
Marcin:
5 maj 13:18
Mała: Czyli tylko x należy do zbioru liczb rzeczywistych?
5 maj 13:22
J: No przecież x to jest niewiadoma ... i x ∊ R to oznacza,że dla kazdej liczby rzeczywistej
podana nierówność jest prawdziwa
5 maj 13:25
Mała: Owszem, ale bez wyłączenia jakiejś liczby? Czasami tak jest
5 maj 13:26
J:
To już zależy od nierówności .... gdyby np. tutaj było: − x2 +2x − 1 < 0 ,
to rozwiązanie: x ∊ R/{1} , bo dla x = 1 funkcja przyjmuje wartość 0
5 maj 13:28
Mała: A oki

A może znasz jak wyglądał by wzó funkcji f(x) =
34x
2+
12x−
14 w postaci
kanonicznej?
5 maj 13:35
J:
| | 3 | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| (x + |
| )2 − |
| |
| | 4 | | 3 | | 3 | |
5 maj 14:03