| cos3α−cosα | ||
Kąt α jest ostry oraz tg α = 2 . Oblicz wartość wyrażenia | . | |
| sin3α−sinα |
| sinα | ||
Ostatecznie wyszło mi że | I co, i mam napisać że to po prostu równa się dwa? a | |
| cosα |
| cos3α−cosα | cosα(cos2α−1) | ||
= | = | ||
| sin3α−sinα | sinα(sin2α−1) |
| cosα(−sin2α) | sinα | |||
= | = | = tgα = 2. | ||
| sinα(−cos2α) | cosα |
| (cosα −1)(cosα+1) | ||
bo doszłam do momentu | i w sumie nie wiem co dalej | |
| 2(2cosα−1)(2cosα+1) |
| cos3α−cosα | cosα(cos2α−1) | ||
= | = | ||
| 8cos3α−2cosα | 2cosα(4cos2α−1) |
| cos2α−1 | −sin2α | |||
= | = | = | ||
| 2(4cos2α−1) | 2(3cos2α−sin2α) |
| −1 | −1 | |||||||||||||||||||||
= | = | = 2, | ||||||||||||||||||||
|
|