Trygonometria - miara łukowa kąta ;)
Blue: Podaj miarę łukową kąta wewnętrznego :
a) pięciokąta foremnego
b) siedmiokąta foremnego
Myślałam, że to należy zrobić tak
360 : 5 = 72
i wtedy z proporcji liczyłam:
72 − x
360 − 2π
| | 3 | |
Jednak w odpowiedziach mam |
| π |
| | 5 | |
Jak się to liczy


5 maj 00:13
Blue: Czyżby wszyscy poszli spać, bo jutro matura ?
5 maj 00:16
ICSP:
5 maj 00:35
Blue: a więc to to.... a ja myślałam, że to nie jest to xd
5 maj 00:36
Blue: ależ ja głupia xD
5 maj 00:36
Piotr:
Twój kat to 108
o a mature pisza juz dzisiaj
5 maj 00:39
Piotr:
taki wzorek sobie zapamietaj
n − ilosc bokow
5 maj 00:40
pigor: ..., suma miar kątów n−kąta, to
Sn=(n−2)π ⇒ miara n−kąta foremnego =
αn=n−2nπ ⇒
⇒
α5= 35π, oraz
α7= 57π . ... i tyle
5 maj 10:37