Kombinatoryka, prośba o wyjaśnienie :) (PR)
Insane: Jest takie zadanie, czyli: Oblicz ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w których zapisie
występują dokładnie dwie cyfry nieparzyste.
Rozkładam sobie na 2 przypadki (parzysta na początku i nieparzysta)
I teraz ja to robię tak, że gdy pierwsza jest parzysta, to mam
4 liczby na pierwszym (bez zera)
potem na 2 miejscach kombinacja (2 z 5) newtonem (bo mam 5 miejsc i na nie wstawiam cyfry)
czwarte miejsce x5
piate miejsce x5
szoste miejsce x5
Co daje łącznie 53*10*4
Przypadek z nieparzystą na początku:
5 na pierwszym
5 na drugim
5 na trzecim
5 na czwartym
5 na piątym
5 na szóstym.
I teraz tak. Pierwsza część nie zgadza się totalnie, a druga część to 57, czyli brakuje mi
jednej piątki, co sugeruje, że ich jakby nie pomieszałem.
Nie czaję tego, gdyby ktoś mógłby mi to rozpisać w miare, dlaczego nie moge używać kombinacji w
takiej sytuacji, będę wdzięczny.
Pozdrawiam
5 maj 18:30
Mila:
(pxxxxx) na pierwszym miejscu cyfra parzysta
| |
wybieram cyfrę parzysta ze zbioru : {2,4,6,8} |
| |
| |
wybieram dwa miejsca dla 2 cyfr nieparzystych |
| |
5
2 wybieram 2 cyfry nieparzyste na te dwa miejsca
5
3 wybieram 3 cyfry parzyste na pozostałe 3 miejsca.
Mamy:
4*10*5
2*5
3 możliwości
(nxxxxx) na pierwszym miejscu cyfra nieparzysta
| |
wybieram cyfrę nieparzysta na pierwsze miejsce |
| |
| |
wybieram 1miejsce dla drugiej cyfry nieparzystej |
| |
| |
wybieram drugą cyfrę nieparzystą |
| |
5
4 wybieram 4 cyfry parzyste na pozostałe 4 miejsca.
Mamy:
5*5*5*5
4=5
7
Razem
5
7+40*5
5=5
6(5+8)=5
6*13=625*25*13=203125
5 maj 19:36