pomocy
hilf: Podajcie mi przyklad funkcji ktora nie ma funkcji odwrotnej. Moze byc y = x2
5 maj 09:48
hilf: ?
5 maj 09:49
hilf: Prosze
5 maj 09:56
Janek191:
Funkcja y = x2 nie ma funkcji odwrotnej w całym R, ale ma w < 0 ; + ∞)
5 maj 10:02
hilf: Dzieki, a funkcja wartosc bezwzgledna z x tez tak samo dziala?
5 maj 10:12
Janek191:
Tak
5 maj 10:13
hilf: Funkcja y=x2 jest w przedziale od zero do niskonczosci napewno jest ''na", ale czy jest
wzjemnie jednoznaczna?
5 maj 10:14
Janek191:

Funkcja odwrotną do f(x) = x
2 w < 0; +
∞) jest funkcja f
−1(x) =
√x
Obie są rosnące w < 0; +
∞) , więc i różnowartościowe.
5 maj 10:19
hilf: Dziekuje bardzo
5 maj 10:23
zawodus: Chodzi o to, że funkcja nie była różnowartościowa na przedziale na którym chcesz ją odwrócić
5 maj 10:38