BARDZO PROSZE
!
W zielonym pudełku jest 10 monet o nominale 5zł i 5 monet o nominale 2 zł, a w białym 2 monety
o nominale 5 zł i 3 monety o nominale 2 zł. Z zielonego pudełka losujemy jedną monetę i
wrzucamy ją do białego. Następnie z białego pudełka wyciągamy 2 monety. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania z białego pudełka łącznie 7 zł.
umiem zrobić jedynie tak:
| 10 | |
− czyli 10 monet 5−złotowych na 15 monet wszystkich | |
| 15 |
| 5 | |
= czyli 5 monet 2 złotowych na 15 monet wszystkich | |
| 15 |
| 2 | ||
Nie rozumiem dlaczegi jest dalej po zielonej 2−ce ułamek | ||
| 6 |
| 2 | ||
6 monet: cztery 2zł i dwie 5 zł, stąd | ||
| 6 |
| 5 |
| 10 |
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
P = | * | + | * | = | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 15 |
| 15 |
|
| 26 | ||
(wychodzi tyle samo co z powyższego drzewka, więc chyba dobrze jest ) | ||
| 45 |
| 5 | ||
Czyli tak: szansa | że monetą z zielonego pudełka będzie 2zł. W białym pudełku jest więc | |
| 15 |
| ||||||||
już 6 monet. Losujemy 2 monety z 6 z białego pudełka dlatego w mianowniku jest | , i | |||||||
|
| |||||||||||||||
szansa że wylosujemy po jednej 5zł i 2zł jest równa | * | (jedną z czterech 5zł i | ||||||||||||||
| 10 | ||
Analogiczne rozumowanie możesz zrobić dla drugiej części (tej z | ) | |
| 15 |