Przekrój osiowy stożka
gosc: Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokątny, którego przeciwprostokątna ma długosc 5.
Jego objętość to ?
5 maj 17:33
5 maj 17:36
Kaja: r=2,5 (połowa przeciwprostokątnej)
niech a − ramię tego trójkąta
wtedy a
2+a
2=5
2
2a
2=25
| | 1 | | 25 | |
pole tego trójkąta mozna obliczyc jako P= |
| *a2= |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
z drugiel strony P= |
| *5*h , gdzie h to wysokość tego trójkąta opuszczona na |
| | 2 | |
przeciwprostokątną (i jednocześnie wysokość stożka)
5 maj 17:41
Kaja: | | 1 | | 5 | |
poprawka V= |
| π*(2,5)2* |
| =... |
| | 3 | | 2 | |
5 maj 17:42
J: Promień podstawy jest równy wysokości i wynosi połowę przekątnej.
5 maj 17:43
Eta:

Z trójkąta "ekierki" o kątach 45
o,45
o,90
o
| | 1 | | 1 | | 125π | |
V= |
| πr2*h= |
| πr3= |
| [j3] |
| | 3 | | 3 | | 24 | |
5 maj 17:47
gosc: Eta ale to ma być trójkąt prostokątny, a nie równoboczny.
5 maj 18:31
gosc: Dziękuje Kaja masz wielki PLUS !
5 maj 18:32
Kaja: dzięki za PLUSA
5 maj 18:36