Przeksz. wzoru ogólnego funkcji kwadratowej z postaci iloczynowej na ogólną.
Patataj: Przekształcenie wzoru funkcji kwadratowej z postaci iloczynowej na ogólną.
Zawsze utykam w jednym miejscy i nie wiem co dalej...
a(x − x1)(x − x2) = 0
a(x2 −xx2 − xx1 + x1x2) = 0
ax2 − axx2 − axx1 + ax1x2 = 0
ax(x − x2 − x1) +ax1x2 = 0
......?
5 maj 17:45
Kaja: a po co ta ostatnia linijka?
5 maj 17:47
Kaja: po co wyłączasz skoro to ma byc postac ogólna?
5 maj 17:47
Patataj: trzeba to doprowadzić do ax2 + bx + c = 0
skorzystać ze wzorów Viete'a i zamiast x1 + x2 podstawić −b/a, a zamiast x1x2 podstawić c/a
tylko nie wiem jak przejść przez jedną linijkę przekształcenia
5 maj 18:22
Kaja: ax2−axx1−axX2+ax1x2=0
ax2−ax(x1+x2)+ax1x2=0
ax2−ax*(−ba)+a*ca=0
ax2+bx+c=0
5 maj 18:26
Bogdan:
Nie trzeba doprowadzać do postaci ogólnej. Pokażę na przykładzie.
| | 7 − 3 | |
3(x − 7)(x + 3) = 0 p = |
| = 2, q = 3*(2 − 7)(2 + 3) = −75 |
| | 2 | |
3(x − 2)
2 − 75 = 0
5 maj 19:10