słabnia silnia
William Wilson: czy można policzyc silnię dla liczby ujemnej albo dla liczby niecałkowietej i jak to się robi?
5 maj 20:29
Raf: Z definicji silni operujemy tylko na liczbach naturalnych z 0. Kiedyś wyczytałem gdzieś, że
jest chyba jakaś funkcja Eulera, coś związane z całką, która pozwala nam rozszerzyć silnię na
liczby rzeczywiste, ale chyba dodatnie. Nie jestem pewny, poszukaj w google
5 maj 23:52
Sosna: uogólnieniem silni dla liczb rzeczywistych jest gamma Eulera
9 paź 21:26
!: Można jeszcze tu napisać, że funkcja gamma Eulera Γ(z) jest zadana przez:
Γ(z)= ∫0+∞tz−1e−tdt
I teraz Γ(z) jest równa silni dla naturalnych z, tj:
Γ(n)=(n−1)!
Na przykładzie można powiedzieć, że jeżeli chcesz policzyć np. Γ(32)
to powinieneś rozwiązać całkę:
∫0+∞t3/2−1e−tdt = ∫0+∞t1/2e−tdt
tam, gdzie ta całka jest określona, to Γ jest określona.
z nie musi być nawet tylko rzeczywiste, może być zespolone.
9 paź 21:46