zadanie przygotowawcze do matury
gosc: 1.Prosta l:x−2y+5=0 jest symetralną prostej AB, gdzie A=(−3,6). Wyznacz współrzędne punktu B.
mi wyszło B(x,−7) i nie wiem co dalej
2
Narysuj wykres funkcji f(x) = x(x+1)/|x|. Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m,
dla których równanie x(x+1)/|x| =m ma dokładnie jedno rozwiązanie.
jak narysowac ten wykres ?
5 maj 14:17
gosc: prosze o podpowiedz
5 maj 14:20
zawodus: prosta nie ma symetralnej
5 maj 14:22
Marcin: Chodzi o odcinek, przecież wiesz!
5 maj 14:24
karol: no tak to teraz moze jakas podpowiedz na temat punktu B ?
5 maj 14:25
J:
Nic dalej .... trzeba zacząć od początku ..
Prosta l jest symetralną odcinka AB , zatem prosta AB ma równanie y − 6 = −2(x +3).Teraz
wyznacz punkt przecięcia się tych prostych, to bedzie srodek odcinka AB i potem współrzędne
punktu B, ze wzorów na współrzędne środka odcinka.
5 maj 14:25
wredulus_pospolitus:
2.
| | x*(x+1) | |
dla x>0 masz f(x) = |
| = (x+1) <−−− rysuj |
| | x | |
| | x*(x+1) | |
dla x<0 masz f(x) = |
| = −(x+1) <−−− rysuj |
| | −x | |
co za problem
5 maj 14:26
Marcin:
5 maj 14:28
karol: a mozna troche jasniej bo nie rozumiem skad sie wzieło y−6=−2(x+3)
5 maj 14:29
gosc: źle rysowałem 2 prosta dzieki .
5 maj 14:30
Marcin: Tylko teraz obliczenia
5 maj 14:31
gosc: moge prosic krok po kroku te obliczenia bo nic mi nie wychodzi
5 maj 14:36
Marcin: Napisz równanie prostopadłej do l, przechodzącej przez A.
5 maj 14:39
gosc: y=−x+3
5 maj 14:42
Marcin: źle.
5 maj 14:44
J: Napisałem Ci równanie w poście: 14:25
5 maj 14:45
Marcin: Wybacz J, nie widziałem.
5 maj 14:46
gosc: nie wiedziałem skad sie to wzieło ale juz jest okey

dzieki wielkie
5 maj 14:57