tryg
xyz: rozwiąż rownanie
sin4x+cos4x=1/15
5 maj 11:52
muflon: (sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x=1/15
1−[√2sin2x]2=1/15
5 maj 11:56
Eta:
Równanie sprzeczne.
Sprawdź czy dobrze przepisane to równanie ?
5 maj 11:57
Eta:
Takie równanie jest sprzeczne, bo:
| | 1 | |
(sin2x+cos2x)2−2sin2x*cos2x= |
| |
| | 15 | |
| | 28 | |
sin2(2x)= |
| >1 sprzeczność |
| | 15 | |
5 maj 12:10
pigor: ..., zacznę np. tak :
sin4x+cos4x= 115 ⇔ (sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2xcos
2x=
115 ⇔
⇔ (1)
2−2sin
2xcos
2x=
115 /*2 ⇔ 2−4sin
2xcos
2x=
215 ⇔
⇔ 2−sin
22x=
215 ⇔ sin
22x=
2815 >1 − równanie
sprzeczne 
. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
czy może ja gdzieś się walnąłem
5 maj 12:12
pigor: ... , uffffffffff
5 maj 12:12
Eta:
5 maj 12:13