zadanie
anita22: Kolarz pokonał trasę 114 km. Gdyby jechał ze średnią prędkością o 9,5 km mniejszą to pokonałby
tę trasę w czasie o 2 godziny dłuższym. Oblicz z jaka średnia prędkością jechał ten kolarz.
Jak rozwiązać zadania tego typu, układ równań ? Mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku.
5 maj 19:04
anita22: 
5 maj 19:26
Seebcio: v − droga
t−czas
vt=114
(V−9,5)(t+2)=114
Masz układ równań. Licząc Δ obliczasz czas, potem podstawiasz i wyliczysz droge
5 maj 19:31
Seebcio: Tzn prędkość
5 maj 19:34
pigor: ..., jeśli
x= ? szukana prędkość średnia [km/h], to
z wzoru s=vt ⇒ t=
sv masz np. takie równanie :
114x−9,5 = 114x+2 /:2 i
x >9,5km/h ⇒
⇒
57x−9,5 =
57x+1 /*x(x−9,5) ⇔ 57x= 57x−57*9,5+x(x−9,5) ⇔
⇔ x(x−9,5)= 57*9,5 /*2 ⇔ x(2x−19)= 57*19 ⇔
2x2−19x−57*19=0
i
√Δ=95 i
x= 14(19+95)=
28,5 [km/h] − szukana prędkość średnia
5 maj 20:00