Sprawdzi mnie ktoś?? Wydaje mi się że dobrze liczę ale wiem że mam błędny wynik.
Przemo: Długość krawędzi sześcianu jest o 2 krótsza od długości jego przekątnej. Oblicz długość
przekątnej tego sześcianu.
a=d−2 bądź d=a+2
Przekątna sześcianu d=a
√3
a+2=a
√3
2=a
√3−a
2=a(
√3−1) //(
√3−1)
| | 2 | | √3+1 | |
a= |
| * |
| = √3+2 |
| | (√3−1) | | √3+1 | |
√3+2=d−2
d=
√3+4
5 maj 14:52
J:
a = √3 + 1
5 maj 15:01
J:
a = √3 + 1
5 maj 15:01
pigor: ...,
a= d− i d= a
√3 ⇒ a=
13 √3d i
13 √3d= d−2 ⇒
⇒ 3d−
√3d= 2 ⇔ (3−
√3)d= 2 /*(3+
√3) ⇔ (9−3)d= 2(3+
√3) /:2 ⇔
⇔ 3d= 3+
√3 /:3 ⇔
d= 13(3+√3 . ...
5 maj 15:03
pigor: ...

; przepraszam
d= 13(3+√3)
5 maj 15:05
Przemo: Rozpisz mi prosze "J" jak wyliczyłeś A bo za żadne skarby nie wiem. Sorry pigor ale przeraża
mnie sam zapis twojego rozwiązania więc odpuszczam sobie rozkminę jak to obliczałeś
5 maj 15:19
J:
| | 2 | | 2(√3+1) | |
a+2 = a√3 ⇔ a√3 − a = 2 ⇔ a(√3 −1}) = 2 ⇔ a = |
| = |
| = √3 + 1 |
| | √3−1 | | 2 | |
5 maj 15:22
Przemo: Ok. Pozdrawiam
5 maj 15:25