Grupy
Raf: Wyznaczyć warstwy lewostronne i prawostronne względem podgrupy <(1; 2; 3)> w S3.
Proszę o rozwiązanie, nie byłem na ćwiczeniach z powodu choroby jak zaczęły się się permutacje
i warstwy i pomimo znania definicji nie wiem za co się zabrać
5 maj 18:16
Raf: up
8 maj 00:52
Raf: <(1,2,3)>={(1 2 3 / 3 1 2), (1 2 3 / 2 3 1), (1 2 3 / 1 2 3)} gdzie / oznacza zapis permutacji.
Mam teraz wziąć wszystkie 6 elementów z S3 i składać je z obydwu stron z każdym elementem
podgrupy? To będą te warstwy? Będzie ich po 6 z każdej strony? Tosz to przecie tyle
liczenia...
11 maj 22:40
Raf: 36 składań permutacji?
11 maj 22:42
Raf: Niektóre warstwy się powtarzają. Warstwy lewostronne i prawostronne są takie same.
Jedna warstwa to [(1 2 3 / 1 3 2)]HR=[(1 2 3 / 1 3 2)]RH={(1 2 3 / 1 3 2), (1 2 3 / 3 2 1),
(1 2 3 / 2 1 3)}
Druga warstwa to [(1 2 3 / 2 3 1)]HR=[(1 2 3 / 2 3 1)]RH={(1 2 3 / 2 3 1), (1 2 3 / 3 1 2),
(1 2 3 / 1 2 3)}
Czy odpowiedź się zgadza? Byłby ktoś tak miły i sprawdziłby?
12 maj 02:55
Raf: ?
12 maj 15:33
Raf: up
13 maj 23:34
Raf: up
14 maj 08:01
b.: to napisz porządnie te definicje
{ <1;2;3> } to, jak rozumiem, podgrupa jednoelementowa, więc i warstwy będą jednoelementowe...
14 maj 08:38
Raf: (1,2,3) to cykl permutacji czyli permutacja (1 2 3 / 2 3 1).
<a> to grupa generowana przez element a czyli <a>:={ak; k∊Z}
Czyli <(1,2,3)> to grupa generowana przez permutację 2 linijki powyżej i jest to grupa
3−elementowa. Tak jak napisałem kilka postów powyżej.
14 maj 16:09
Raf: up
14 maj 23:41
Raf: up
15 maj 11:50
miecio: daj sobie spokój nikt ci nie pomoże
15 maj 12:01
Raf: Powinniście się nazywać informatykami, inżynierami. Na pewno nie matematykami. Całki i byle
jakie nudne i proste zadania ze szkoły średniej czy z gimnazjum to wszyscy w ciągu 3 minut 5
odpowiedzi potrafią podać. Jak przychodzi prawdziwe zadanie matematyczne to nikt nie potrafi
go zrobić. Słabe to forum

raczej dla gimnazjalistów
15 maj 13:39
15 maj 13:42
kyrtap: Niektórzy jeszcze nie studiują
15 maj 13:49
jakubs: Jak studiujesz, to chyba masz kolegów/koleżanki na studiach więc możesz ich zapytać, oni pewnie
są lepsi od tego forum
15 maj 14:04
kyrtap: Matematyka. pisz to zło
15 maj 14:05
J: Jak jest taki impertynencki do kolegów/koleżanek ze studiów, jak tutaj, to pewnie nikt mu nie
chce pomóc.
15 maj 14:13
Raf: tak, teraz hejtujcie

bo właśnie takie rzeczy powinno się robić na forum ;> nikt nikogo nie
zna, ale do oceny to pierwszy, przecież to anonimowy Internet! Koniec tematu. Jak ktoś będzie
miał zamiar wypowiedzieć się w końcu na temat zadania, byłbym wdzięczny. W między czasie pora
poszukać lepszego forum.
15 maj 14:18
J: Powodzenia ...
15 maj 14:19
PW: Spokojnie. To nie jest trudne zadanie − raczej sprawdzenie rozumienia definicji. Rzeczywiście −
zapis jest nieco mylący, ale mamy do czynienia z podgrupą H <(1,2,3)> złożoną z trzech
permutacji:
| | | | | | | |
tożsamościowej f1 = | oraz f2 = | i f3 = | . |
| | | | |
Pozostałe elementy grupy S
3 to:
Nie jest elementem rozwiązania sprawdzanie, czy rzeczywiście jest to podgrupa grupy S
3 − na
pewno fakt ten był wcześniej udowodniony.
Zgodnie z definicją warstwami prawostronnymi grupy S
3 względem podgrupy H są klasy abstrakcji
relacji równoważnościowej R zdefiniowanej w S
3 następująco:
aRb ⇔ ab
−1∊H.
Dowodzi się − i o tym pisze Raf. − że warstwa prawostronna wyznaczona przez element a∊S
3 −
oznaczana symbolem [a]
R (klasa abstrakcji wyznaczona przez element a w relacji R) składa się
z elementów postaci
ca,
gdzie c∊H (czasem po prostu pisze się, że to jest Ha).
Jedną z warstw jest [f
1]
R = H (podgrupa jest jedną z warstw), i nie trzeba tego pokazywać,
jest to element teorii − oczywisty wniosek z faktu, że dla każdego a∊H iloczyn a•1∊H.
Pozostaje więc wyznaczyć [f
4], [f
5] i [f
6].
[f
4] = {f
1•f
4, f
2•f
4, f
3•f
4}
[f
5] = {f
1•f
5, f
2•f
5, f
3•f
5}
[f
6] = {f
1•f
6, f
2•f
6, f
3•f
6}.
Pozostaje to policzyć, co jest zajęciem kształcącym, ale nudnym:
f
1•f
4 = f
4
Jedną warstwę już mamy:
[f
4]
R = {f
4, f
5, f
6},
a pozostałych prawostronnych już nie trzeba liczyć − są identyczne (warstwy są albo rozłączne,
albo identyczne). Są więc dwie warstwy prawostronne grupy S
3 względem H − warstwa
[f
1]
R = H = {f
1, f
2, f
3}
oraz
[f
4]
R = {f
4, f
5, f
6}..
Podobne rachunki dla warstw lewostronnych.
Wygląda na to, że jesteśmy zgodni co do warstw prawostronnych, niepotrzebnie się denerwujesz,
Raf.. A nie chcieli Ci pomagać z powodu hermetycznego zapisu treści zadania.
16 maj 21:05