trygonometria
xyz: cos(π/3−x)+cos(π/3+x)=cosx
dalej wyszło mi:
√3/2cosx+
√3/2cosx i co dalej?
5 maj 08:48
wredulus_pospolitus:
| | α+β | | α−β | |
cosα + cosβ = 2cos( |
| )*cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
skorzystaj z tego doskonale znanego Ci wzoru
5 maj 08:56
wredulus_pospolitus:
albo tak jak robiłeś/−aś
tylko pomyśl ile to jest:
y + y = ....
5 maj 08:57
xyz: no wiem, że 2y
5 maj 09:00
wredulus_pospolitus:
no to ile to będzie
| √3 | | √3 | |
| cosx + |
| cosx  |
| 2 | | 2 | |
5 maj 09:00
xyz: alee nie umiem tego zrobic na takich liczbach, pomożesz?
5 maj 09:01
xyz: 3cosx?
5 maj 09:02
xyz: nie wiem
5 maj 09:02
5 maj 09:03
xyz: ay?
5 maj 09:04
wredulus_pospolitus:
nom
więc u Ciebie nie będzie 3cosx ... tylko
5 maj 09:05
xyz: {3}cosx?
5 maj 09:06
J: | | √3 | | √3 | | √3 | |
Może tak ... |
| cosx + |
| cosx = 2* |
| cosx = ... ? |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
5 maj 09:06
xyz: kurde √3cosx
5 maj 09:06
xyz: tylko czy to się równa cosx? bo tak jest po prawej stronie równania
5 maj 09:07
xyz: pomocy
5 maj 09:11
wredulus_pospolitus:
a kiedy:
√3*y = y
5 maj 09:16
xyz: nigdy, ale w takim razie coś jest źle, bo zadanie źle wychodzi...
5 maj 09:17
xyz: ma wyjsc sam cosx, nie rozumiem, sam do tego nie dojdę, mógłbyś po prostu mi wyjaśnic, bo będę
siedział tu do wieczora i nic ..
5 maj 09:17
J: Jeśli masz równanie : √3cosx = cosx , to kiedy jest ono prawdziwe ?
5 maj 09:20
xyz: no moim zdaniem nigdy, jak juz napisałem. to coś jak 2x=x no a x w równaniu wynosi tyle samo
iii?
5 maj 09:22
wredulus_pospolitus:
2*x = x <=> 2x − x = 0 <=> x = 0

albo prościej:
stała*x = inna stała*x <=> x = 0
5 maj 09:24
J: √3cosx = cosx ⇔ √3cosx − cosx = 0 ⇔ cosx*(√3−1) = 0 ⇔ .... ?
5 maj 09:24
xyz: ale mam udowodnic tożsamosc i ja i tak nie widzę w tych waszych podpowiedziach rozwiazania, bo
ma wyjsc cosx i tyle. nie moge tego przenosic na lewa strone..
5 maj 09:31
xyz: mógłby mi to ktoś wytłumaczyc?
5 maj 09:46