funkcje w ktorych wystepuje kreska ulamkowa
maja: tak mnie naszlo przed matura, zupelnie zapomnialam co sie robi w takim przypadku z zadaniem,
nie rozwiazujcie ich do konca bo ja wymyslilam byle jakie liczby, tylko powiedzcie jak je
zaczac, szczegolnie to drugie, pozdrawiam

f(x)= x
3+x / x
5−x
3+1
f(x)= cosx / |sinx|
Raf: Do pierwszej funkcji potrzebny jest nam rachunek różniczkowy, na maturze takich zadań nie
będzie. Poczytaj o funkcji wymiernej.
Co do drugiego przypadku, to na poziomie rozszerzonym może taka funkcja się znaleźć. Z
definicji wartości bezwzględnej rozpiszemy, że dla x, dla których spełniona jest nierówność
sinx≥0 otrzymamy
| | cosx | |
f(x)= |
| =ctgx z uwzględnioną dziedziną. |
| | sinx | |
Dla sinx<0 otrzymamy f(x)=−ctgx