matura nierownosc
hmm: Nierówność 2x − 5mx + 4 < 8 jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą jeżeli
A) m = 0 B) 1 m = 2 C) m = 52 D) m = 25
5 maj 14:45
zawodus: podstaw sobie i sprawdź
5 maj 14:46
zawodus: e) żadna z powyższych
5 maj 14:47
hmm: ale o co tu chodzi? przecież wyjdzie mi tylko że X < od jakiejs liczby bĄdź x > od jakiejs
liczby. nie rozumiem tego zadania
5 maj 14:50
Marcin: a może to ma być 2x
2−5mx+4<8?
5 maj 14:52
zawodus: być może
5 maj 14:54
pigor: ..., czy dobrze przepisałeś dana nierówność i odpowiedzi

, bo
tu
2x−5mx+4< 8 ⇔ (2−5m)x−4< 0 dla x∊R ⇔ 2−5m=0 ⇔
m=25 .
5 maj 14:55
hmm: no właśnie też o tym myślałam, ale w zadaniu było bez kwadratu. zgłupiałam
5 maj 14:55
5 maj 14:56
hmm: odpowiedzi mi sie nie skopiowały uuuuuuuuuuuuuuuups :$
5 maj 14:58
zawodus: To patrz na rozwiązanie
pigora
5 maj 15:00
hmm: oki, dzięki wielkie
5 maj 15:17
Usia: Czy mógłby ktoś wyjaśnić krok po kroku jak rozwiązać to zadanie?
5 maj 20:17
Usia: Czy mógłby ktoś wyjaśnić krok po kroku jak rozwiązać to zadanie?
5 maj 20:17