pLANIMETRIA
Agnieszka126: 1. Trójkąt ostrokątny ABC wpisano w okrąg o środku O.Wiadomo że |∡OCB| = 20 stopni. Wówczas:
A. |∡CAB|= 70 stopni B. |∡CAB| = 60 stopni C.|∡CAB|= 50 stopni D. |∡CAB|= 40 stopni
2.Promień koła zwiększono o 20 %.Pole koła zwiększyło się o:
A.20 % B.40 % C.44 % D.46 %
3.Krótsza przekątna sześciokąta foremnego o boku a ma długość :
A. a B.2a C. 1/2 a pierwiastków z 3 D.a pierwiastek z 3
5 maj 15:58
wredulus_pospolitus:
1) na milośc boską ... Tw. o kątach opartych na tym samym łuku

Tak trudno skorzystać z
twierdzenia

2) P = πr
2
niech R = r*1,2
to o ile 'nowe' P będzie większe od poprzedniego

3) narysuj sześciokąt, narysuj 'trójkąty' wewnątrz i 'kombinuj'
5 maj 16:07
pigor: ..., wtedy otrzymasz
1.
12(180−20−20) =
12*140 = ... odp. A ;
2. 1,2
2 = 1,44 , to ... odp. C ;
3. 2*
12a
√3 = ... odp. D . ...
5 maj 16:21