| |||||||
| n! | ||||||||
= | k≤n | ||||||||
| k!(n−k)! |
| (2n)! | (2n)! | |||||||||
= | = | ... | |||||||||
| n!*(2n−n)! | (n!)2 |
Wszyscy się do zadań rzucili
Szybko, nie ma co
Ja bym to rozpisał tak, ale nie daję głowy, czy to najlepsze rozwiązanie i czy w ogóle jest
poprawne
| (2n)! | (2n)! | (n+1) * (n+2) *... *(n+n−1)*(n+n) | ||||
...= | = | = | ||||
| n! (2n−n)! | n! * n! | n! |
Wszyscy się do zadań rzucili
Szybko, nie ma co
Ja bym to rozpisał tak, ale nie daję głowy, czy to najlepsze rozwiązanie i czy w ogóle jest
poprawne
| (2n)! | (2n)! | (n+1) * (n+2) *... *(n+n−1)*(n+n) | ||||
...= | = | = | ||||
| n! (2n−n)! | n! * n! | n! |
| (2n)! | 2 | |||||||||
= | = | ? | |||||||||
| n!n! | n! |
|
| ||||||||||||||
>2 | |||||||||||||||
|
| (2n)! | |||||||||||||||
>2 | ⇔ 2n< | , więc | |||||||||||||||
| (n!)2 |
| 4! | 4*3*2*1 | |||
1on=2, to 2*2< | = | =U{4*3}{2*1) ⇔ 4< 6 prawda; | ||
| (2!)2 | (2*1)2 |
| (2n)! | ||
2o niech2n< | , to należy wykazać, że | |
| (n!)2 |
| (2(n+1))! | ||
T: 2(n+1)< | tylko... pytanie jak to zrobić ![]() | |
| ((n+1)!)2 |