matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria, proste zadanko?
Franek:
jesli sina * cosa = 1/3 to (sina + cosa)
2
ma wartosc? prosze o dokladne rozwiazanie, gdyz robie gdzies blad w obliczeniach i nie wiem gdzie
5 maj 17:04
Franek:
przepraszam nie 1/3 tylko 1/4
5 maj 17:05
Kaja:
1
5
(sina+cosa)
2
=sin
2
a+2sinacoas+cos
2
a=1+2*
=
3
3
5 maj 17:06
Kaja:
1
3
no to =1+2*
=
4
2
5 maj 17:06
J:
1
(sinx + cosx)
2
= sin
2
x + cos
2
x + 2sinxcosx = 1 + 2sinxcosx = 1 + 2*
= .. ?
4
5 maj 17:09