geometria
:P: Proszę o pomoc. W trójkąt prostokątny wpisano okrąg o promieniu 3. Punkt styczności okręgu z
przeciwprostokątną podzielił ją w stosunku 2:3. Oblicz pole trójkąta.
Z góry dziękuję
5 maj 22:22
Alfa:

a = 3x+3
b = 2x+3
c = 2x+3x = 5x
i teraz lecisz Pitagorasem, żeby policzyć x.
Następnie:
5 maj 23:45
pigor: ..., z warunków zadania (*)
PΔ= 12(3+3k)(3+2k) = ? i k>0
gdzie z tw. Pitagorasa (2k+3k)
2= (2k+3)
3+(3k+3)
2 ⇔
⇔ (5k)
2= 4k
2+9+12k + 9k
2+9+18k ⇔ 25k
2−13k
2−30k−18= 0 ⇔
⇔ 12k
2−−30k−18= 0 /:6 ⇔ 2k
2−5k−3= 0 ⇒
k=−12 v k=3, stąd i z (*)
k=3 i
PΔ= 12(3+9)(3+6)=
12*13*9=
12*117=
58,5. ...
5 maj 23:57
pigor: ...ups, "grzebałem się " − jak zwykle − za długo
6 maj 00:00
Eta:
?
6 maj 00:00
Eta:
π...gor .......3+9=12
6 maj 00:03
pigor: ..., a niech to
PΔ= 12(3+9)(3+6)=6*9=
54 idę spać

dobranoc
6 maj 00:52
Eta:
6 maj 00:56