tryg
xyz: dlaczego równanie sin4x*cos4x=1/15
jest sprzeczne?
5 maj 11:58
Eta:
To w końcu jak ma być?
| | 1 | | 1 | |
sin4x+cos4x= |
| ? czy sin4x*cos4x= |
| ? |
| | 15 | | 15 | |
5 maj 12:00
xyz: *
5 maj 12:01
xyz: tylko jak teraz to udowodnic?
5 maj 12:02
zawodus: sprzeczne jest, bo nie ma rozwiązań
5 maj 12:03
xyz: tyle to wiem mądralo

a dlaczego nie ma?

nie wiem zupełnie jak to trzeba rozwiazac
5 maj 12:04
Eta:
Takie równanie nie jest sprzeczne
| | 2√15 | | 2√15 | |
sin(2x)= |
| v sin(2x)= − |
| |
| | 15 | | 15 | |
5 maj 12:08
zawodus: | | 1 | | 1 | |
(sinx*cosx)4=( |
| *2sinxcosx)4= |
| sin4(2x) |
| | 2 | | 16 | |
0≤sin
4(2x)≤1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
0≤ |
| sin4(2x)≤ |
| < |
| |
| | 16 | | 16 | | 15 | |
Czyli nigdy równość nie zajdzie
5 maj 12:08
Eta:
5 maj 12:15