matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
wiktoria:
udowodnij, że wzór funkcji f(x)=1/sin
2
x−1/cos
2
x, x∊(0, π/4) można zapisać jako f(x)=4/tg2x*sin2x.
5 maj 09:53
Janek191:
1
1
cos
2
x− sin
2
x
−
=
=
sin
2
x
cos
2
x
sin
2
x*cos
2
x
4*cos 2x
4*cos 2x
=
=
=
4* sin x*cosx*sin x*cos x
2sinx*cosx*2sinx*cos x
4 cos 2x
4
4
=
=
=
sin 2x* sin 2x
sin 2x
cos 2x
*sin2x
tg2x * sin 2x
5 maj 10:12
wiktoria:
dziękuję
5 maj 10:42