zbiór wartości
wiktoria: ile wynosi zbiór wartości f(x)=cosx−sinx
5 maj 15:46
PW:
cosx−sinx = w
(cosx−sinx)2 = w2
cos2x−2sinxcosx+sin2x = w2
1 − 2sinxcosx = w2
1 − sin2x = w2
sin2x = 1 − w2
−1 ≤ sin2x ≤ 1, a więc −1 ≤1 − w2 ≤ 1
1 ≥ −1 + w2 ≥ −1
2 ≥ w2 ≥ 0
−√2 ≤ w ≤ √2.
W drugim wierszu wykonaliśmy obustronne podnoszenie do kwadratu, więc trzeba sprawdzić, czy
obie skrajne wartości są osiągane, wtedy będziemy mieli dopiero pewność, że zbiór wartości
jest przedziałem [−√2, √2].
5 maj 16:36
Kaja: lub tak:
| | π2−x+x | | π2−x−x | |
f(x)=cosx−sinx=sin(π2−x)−sinx=2cos |
| *sin |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | |
=2* |
| *sin(π4−x)=√2*sin(π4−x) |
| | 2 | |
−1≤sin(
π4−x)≤1 /*
√2
−
√2≤sin(
π4−x)≤
√2
ZW=<−
√2;
√2>
5 maj 17:15
wiktoria: w odpowiedzi jest taki wynik ale z wyłączeniem −1 i 1, dlaczego?
5 maj 19:20
wiktoria: w odpowiedzi jest taki wynik ale z wyłączeniem −1 i 1, dlaczego?
5 maj 19:20
Kaja: może w odp. jest źle. PW wyszedł taki zbiór jak mnie.
5 maj 19:26
PW: f(0) = cos(0) − sin(0) = 1 − 0 = 1 − niby dlaczego miałoby nie być wartości 1?
5 maj 19:28
PW: f(0) = cos(0) − sin(0) = 1 − 0 = 1 − niby dlaczego miałoby nie być wartości 1?
5 maj 19:31
wiktoria: pierwszy raz widzę błąd w odp., dlatego pytam
5 maj 19:32