| sinα | 1 | |||
Wyrażenie | + | , gdzie α jest kątem ostrym, jest równe... ? | ||
| 1+ cosα | tgα |
| 1 | ||
Mnie wyszło | , ale czy to jest dobrze ![]() | |
| sinα |
| sinα | cosα | |||
= | + | = | ||
| 1 + cosα | sinα |
| sin2α + cosα + cos2α | ||
= | = | |
| (1+ cosα)sinα |
| (1+ cosα) | ||
= | ||
| (1 + cosα) sinα |
| 1 | ||
= | ||
| sinα |
a co z tym zadaniem?
Cięciwa okręgu ma długość 6 cm i jest oddalona od jego środka o 2 cm. Pole koła ograniczonego
tym okręgiem jest równe ?
Z tw. Pitagorasa r2=........ to P= πr2=......