wielomian
mat_rozszerzona: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) = x2013 − 2x2012 + 2x2011 −1 przez wielomian
G(x) = x3 − x .
5 maj 06:46
mat_rozszerzona: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) = x2013 − 2x2012 + 2x2011 −1 przez
wielomian
G(x) = x3 − x .
5 maj 06:47
razor: W(x) = Q(x)*(x
3−x) + ax+b
x
2013 − 2x
2012 + 2x
2011 − 1 = Q(x)*x*(x−1)(x+1) + ax
2 + bx + c
Reszta jest o jeden stopień mniejsza od wielomianu przez który dzielimy
W(0) = 0
W(1) = 0
W(−1) = 0
Do rozwiązania
5 maj 07:10
razor: tfu, nie 0

podstawiasz 0,1 i −1 i rozwiazujesz uklad rownan
5 maj 07:11
mietek: taka łatwizna...
5 maj 08:25
lisek: jak takie łatwe to czemu nie policzysz?
5 maj 08:41
mietek: Bo ja nie jestem od dawania jałmużny...
5 maj 08:43
lisek: ciekawe co dajesz...
5 maj 08:44
lisek: idę stąd, bo nie ma czego zepsuć...
5 maj 08:45