matematykaszkolna.pl
Marcin: Widzę że zrobił się mały DDoS attack ahh ta matura
5 maj 15:16
Jakub: Żebyście tak ciężko pracowali jak obecnie serwer, to maturze byłyby same 100% emotka
5 maj 15:18
zawodus: No jeszcze nigdy nie odczułem takiego przeciążenia
5 maj 15:23
Draghan: Marcin, to nie DDoS W każdym razie nie atak No, chyba że jakiś taki... przedśmiertny
5 maj 15:27
Marcin: No jak nie DDoS jak DDos Taki atak desperatów Jakubie, pierwszy raz widzę jak się tu wypowiadasz Witam emotka
5 maj 15:29
Draghan: Mówię przecież, że przedśmiertny Właśnie! Nie skojarzyłem... Dziękuję Ci, Jakubie, za stworzenie tej strony emotka Wiele, wiele osób się dzięki niej podniosło emotka
5 maj 15:33
Marcin: No tak. Jakby nie strona, to pewnie martwiłbym się, czy jutro zdam, a tak to się relaksuję emotka
5 maj 15:35
aaaa:(: noooo straszne zawieszki lepszy obrót niż na onecie haha
5 maj 15:35
Jakub: To jest naturalny DDOS. Taki przedmaturlny dzień. Wiele osób, albo bezpośrednio wchodzi na matematyka.psiz.pl, albo szuka w google czegoś o matematyce i trafia tu przypadkiem. Tak czy inaczej obecnie jest dużo osób na stronie, a będzie pewnie jeszcze więcej.
5 maj 15:38
Draghan: Naturalnie emotka To ja może pójdę na spacer, serwer będzie miał jedno IP do obsłużenia mniej... emotka Pozdrawiam i miłego dnia! emotka
5 maj 15:43
Vizer: Jakub planujesz może zawiesić forum na czas jutrzejszej matury, by uniknąć sytuacji jak w zeszłym roku i wcześniejszych? Pozdrawiam.
5 maj 15:46
Marcin: A co to były za sytuacje? 9:01 i wszystkie zadania na forum?
5 maj 15:49
Vizer: Dokładnie tak emotka Jak masz cierpliwość możesz przeszukać archiwum.
5 maj 15:50
Marcin: Dowód na to, że niektórzy piszą maturę z takimi pomocami, z jakimi chcą. Dodatkowo jest też dowód na to, że za mądrzy to oni nie są emotka
5 maj 15:52
Jakub: @Marcin W poprzednich latach zdarzało się, że cała strona padła pod nadmiernym obciążeniem i była niedostępna przez kilka godzin. Oczywiście chodzi o dzień przed maturą z matematyki. @Vizer Na razie matematyka.pisz.pl działa w miarę szybko. W ogóle forum gorzej działa niż strony główne, ponieważ forum to setki tysięcy (ten wątek ma numer 249235) małych plików. Ludzie wchodzą na na różne wątki i dysk twardy (niestety hdd a nie ssd) nie wyrabia się z dostarczaniem wielu małych plików w sekundę. Może trzeba będzie forum wyłączyć, ale na razie wszystko w miarę dobrze działa. Tak mi się wydaje. Mam rację?
5 maj 15:57
Vizer: Jakubie, nie chodzi mi o obciążenie strony, a o hipotetycznych jutrzejszych oszustów co to będą wrzucać zadania i niektórzy nieświadomie mogą przypadkowo pomóc takiej osobie. Dlatego zapytałem o wyłączenie/zawieszenie strony na czas matury (9:00−12:00). Jeśli chodzi o stronę to na razie działa przyzwoicie, ładowanie trwa trochę dłużej ale nie wywala błędu przeciążenia.
5 maj 16:02
Marcin: Faktycznie, miazga :x https://matematykaszkolna.pl/forum/202759.html "tablet wygladajacy jak kalkulator.."
5 maj 16:07
Jakub: @Vizer Trudne pytanie, bo nie tylko maturzyści korzystają z forum. Także nie tylko na tym forum można uzyskać w miarę szybko pomoc w rozwiązaniu zadań. Muszę to jeszcze przemyśleć, ale wyłączenie na 3 godziny, może być dobrym pomysłem.
5 maj 16:10
Hajtowy: 3h offline forum nikomu nie zaszkodzi a maturzystom pomoże emotka
5 maj 16:12
Marcin: Też jestem za, jakby się ktoś pytał
5 maj 16:12
Vizer: Myślę, ze 3h przerwy kogoś nie zbawi (szczególnie, że chodzi tu o uczciwość), wchodząc na stronę może być komunikat, "Forum tymczasowo zawieszone na czas matury z matematyki". Wiadomka, że są inne fora, ale to łatwo znaleźć i jest w zasadzie na szczycie przy używaniu google, także nie ułatwiajmy oszustom. Oprócz tego większość for wymaga zarejestrowania się, to jako nieliczne − nie. Pomyśl nad tym. Może jak nie chcesz całkiem wyłączać forum to zrobić jakieś moderowane wrzucanie zadań na forum, chodź na takie eksperymenty to chyba teraz za późno.
5 maj 16:20
Jakub: @Vizer Moderować za bardzo nie ma jak, jeżeli ktoś wprost nie napisze, że jest na maturze. Ok. Jutro wyłączę forum na 3 godziny.
5 maj 16:25
Vizer: emotka
5 maj 16:29
Hajtowy: Dziekujemy! emotka
5 maj 16:34
Marcin: emotka
5 maj 16:36
Magda: jestem jak najbardziej za, sprawiedliwość musi być
5 maj 16:39
Cash18: Może sam nie jestem jakimś "super uczniem", ale nie potrafię zrozumieć tych co na matmie podstawowej decydują się na ściąganie. Litości, mamy tyle pomocy w postaci kalkulatora+tablic, gdzie jest wszystko napisane. Można do tego wykuć pewne zadania pewniaki − typu nierówność kwadratowa czy prędkości. Naprawdę na 30 procent nie trzeba dużo − wystarczy tydzień, góra 10 dni solidnej nauki 3 godziny dziennie i można zdać. Wydaje mi się to lepsze od ściągania, które jest niezwykle niebezpieczną metodą.
5 maj 16:44