funkcja kwadratowa postać kanoniczna
Mała: Współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funcki y= −2(x+1)2 − 3. Moglibyście mi
wyjaśnić co mam zrobić? Wiem, że muszę sprowadzić to z postaci kanonicznej na ogólną, ale nie
wiem jak.
5 maj 12:39
J:
Postać kanioniczną już masz ... i
xw = −1
yw = − 3
5 maj 12:43
J: Nie ma nic wspólnego z ... kanionem.
5 maj 12:44
Mała: Dlaczego −1 i −3? Chciałabym to zrozumieć, w sobote mam prace kontrolną, a póki co niezbyt
rozumiem
5 maj 12:44
J: Jeśli masz postaź : f(x) = a(x −p)2 + q , to p i q oznaczają współrzędne wierzchołka paraboli
5 maj 12:47
Mała: Dzięki wielkie
5 maj 12:48
PW: Powtórz sobie o przesunięciach wykresu, postać kanoniczna wzięła się stąd, że przesunęliśmy
wykres funkcji
(1) g(x) = ax2
o wektor [p, q]. Uzyskaliśmy w ten sposób funkcję
(2) f(x) = a(x−p)2 + q.
Funkcja (1) ma wierzchołek w (0, 0), a zatem po przesunięciu wierzchołek wykresu funkcji f(x)
znalazł się w punkcie (p,q).
Ot i cała filozofia.
5 maj 15:41