zadanko na logike
Johnny Bravo: Witam, znalazłem na forum takie zadanie, ale nie potrafię zrozumieć schematu jego rozwiązania :
Liczbę 12 przedstawić w postaci iloczynu takich dwóch liczb rzeczywistych dodatnich aby suma
czynników tego iloczynu była najmniejsza
robię tak a*b=12
a+b −−> min
Podstawiam i mam : a + 12/a −> min , a2 +12 >min . I co teraz? próbowałem policzyć delte
wychdzoi −48, wyliczam współrzędne wierzchołka wychodzi (0,12), ale dalej to już nie wiem co z
tym zrobić.
Jakieś rady? Pozdrawiam
5 maj 22:15
pigor: ... jak nie chcesz z nierówności g ≥ a , to szkoda, bo miałbyś
rozwiązanie w jednej linijce, a inaczej to ...

długo możesz np.tak :
xy=12 i (*)
x+y= n , gdzie
n − najmniejsza wartość sumy x+y i x,y>0 ⇒
⇒ y=
12x i x+
12x= n − równanie kwadratowe zmiennej x
z parametrem n kwadratowe ⇔ x
2+12= nx ⇔
x2−nx+12=0 ma
rozwiązanie (**)
x= −b2a= n2 >0 ⇔ Δ= n
2−48=0 i n>0 ⇔
⇔ n
2= 16*3 ⇔
n=4√3 , stąd i z (**) i z (*)
odp.
x=2√3=y − szukane
składniki najmniejszej sumy x+y
czynników danego iloczynu xy=12. ...

.
6 maj 00:39