trygonometria
aaaa:(: Rozwiąż nierówność:
|2cos4x|>1
jak to rozpisać ? bo co zadanie, to kolejnych rzeczy nie wiem ...
5 maj 14:11
zawodus: |x|>1 ⇔ x>1 ∨ x<−1
5 maj 14:13
Marcin:
5 maj 14:14
aaaa:(: 2cos4x>1 ⋁ 2cos4x<−1 takie przypadki? a potem jak mam cos4x to rozbijam to jakby na 2 razy?
5 maj 14:14
zawodus: 2cos4x>1
t=4x
patrzysz na wykres funkcji cost i odczytujesz przedziały

potem wracasz do zmiennej x
5 maj 14:18
Mila:

|2cos(4x)|>1⇔
2cos(4x)<−1 lub 2cos(4x)>1 /:2
| | −1 | | 1 | |
cos(4x)< |
| lub cos(4x)> |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 2π | | 4π | | 5π | |
0+2kπ<4x< |
| +2kπ lub |
| +2kπ<4x< |
| +2kπ lub |
| +2kπ<4x<2π+2kπ⇔ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | kπ | | π | | kπ | | π | | kπ | | π | | kπ | |
0+ |
| <x< |
| + |
| lub |
| + |
| <x< |
| + |
| |
| | 2 | | 12 | | 2 | | 6 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 5π | | kπ | | π | | kπ | |
lub |
| + |
| <x< |
| + |
| |
| | 12 | | 2 | | 2 | | 2 | |
5 maj 17:31
aaaa:(: Mila nie kminię za bardzo Twoich odpowiedzi

ten cos(4x) mnie jakoś ...
5 maj 23:08
aaaa:(: Mogę kogoś jeszcze prosić do tego przykładu?

bo chciałbym go sobie przeanalizować, więc
robię tak, że rozkładam sobie ten moduł na dwa przypadki:
2xcos4x>1 ⋁ 2cos4x<−1
niech 4x=t , (teraz pytanie, jaki przedział tutaj daję? t∊<−1,1> ? bo nie wiem )
| | 1 | | 1 | |
wychodzi cost= |
| ⋁ cost=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
4x=− |
| + 2kπ ⋁ 4x= |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | kπ | | π | | kπ | |
x=− |
| + |
| v x= |
| + |
| |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 2 | |
ten 2 przypadek będę robił teraz, ale czy do tej pory mam dobrze?
6 maj 14:13
ZKS:
Tylko że Ty masz nierówność a nie równanie.
6 maj 14:18
ZKS:
Przeanalizuj rozwiązanie które zaprezentowała Mila tam jest wszystko ładnie opisane i
wyjaśnione.
6 maj 14:23
aaaa:(: właśnie nie rozumiem tych 3 ostatnich linijek, tych odpowiedzi, mógłbyś mnie naprowadzić?
6 maj 14:25
ZKS:
| | 1 | |
Potrafisz rozwiązać nierówność cos(x) > |
| ? |
| | 2 | |
6 maj 14:27
6 maj 14:28
Marcin: aaaa:( bardzo wątpię, ze nierówność trygonometryczna pojawi się w piątek
6 maj 14:28
aaaa:(: oj coś brzydko się napisało:
6 maj 14:29
aaaa:(: Marcin mam nadzieję, ale w sumie jak teraz się dowiem to mi nie zaszkodzi

A Marcin skoro już
zawitałeś tutaj, masz jakiś arkusz, który teraz mógłbym sobie zrobić? Coś takiego idealnego
przed maturę, nie za łatwy, ale też nie zadania z kosmosu
6 maj 14:30
Marcin: Robiłeś arkusze z zadania.info?
6 maj 14:31
aaaa:(: no właśnie to jest niby zadanie z tego arkusza, ale tam są jakieś chore te zadania..
6 maj 14:34
ZKS:
To tak samo rozwiązujesz nierówność
tylko że zamiast x masz teraz 4x i tyle.
6 maj 14:35
Marcin: Oni mają też inne arkusze

Trafiłeś na średnio łatwy akurat
6 maj 14:35
aaaa:(: a pamiętasz który jest taki dosyć ciekawy, adekwatny do maturki w piątek? wiem że to strzelanie
jak w mur, ale nie wydaje mi się, że dadzą jakiejś trudnej, chociaż podobno ta podstawa była
trudniejsza to i może rozszerzenie dowalą
6 maj 14:36
Marcin: Nie ma tam adekwatnych, bo CKE robi prostsze maturki
6 maj 14:44
Marcin: A niech dowalą, trudno. Pamiętaj, ze lepiej jest być optymistą
6 maj 14:44
aaaa:(: mi tylko optymizm został

PS. ZKS dziękuję, już kumam
6 maj 15:12
Marcin: Przeciez podstawa dobrze Ci poszła
6 maj 15:18
aaaa:(: Marcin ja w sumie podstawę pisałem w tamtym roku

miałem tylko 88%

a z roz miałem 52% ...
w tym roku poprawiam, ale przez cały rok robiłem prawie wszystko oprócz matmy... bo a to
jednak praca, a to jakieś zajęcia, no i pluje sobie w brodę ale no jest jak jest...
6 maj 15:24
Marcin: Dasz radę

Z podstawy masz w takim razie więcej ode mnie
6 maj 15:25
aaaa:(: a to na ile Ty napisałeś w końcu? ja w tamtym roku obstawiałem po wyjściu z sali 100 haha,
potem krótka dyskusja z kolegami o wyniki, 94% było bite, idę po wyniki 88... wtedy trochę się
wkurzyłem dlatego smutny. A roz... moja matura była taka łatwa, a ja taki nieprzygotowany, w
tym roku nie jestem bardziej przygotowany, mam nadzieję, że .. znaczy nadzieję, marzenie że
napiszę na 70

chociaż przy Was aż głupio mi pisać o takim wyniku
6 maj 15:28
Marcin: Z tej będę mieć +/− 80%, co dla mnie jest spoko wynikiem

Chociaż powiem Ci szczerze, ze z
tej Twojej miałbym 100
6 maj 15:41
aaaa:(: Marcin wiem, że byś miał, i z pod i z roz. To mówię tak szczerze szczerze, ale dobrze jak jest,
bo skoro Twoja troszkę trudniejsza, to cały poziom wszystkich w tym roku lekko się obniży, co
dla mnie i moją podstawą plusuje. Ciekawy jestem rozszerzenia piątkowego, bardzo się go boję i
coraz bardziej myslę że nie trafię w zadania
6 maj 15:49