matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy ! :)
Kaśka:
Wykonaj działania
3x−1
5x+8
a)
=
x−4
3x+5
x−7
2x−6
b)
−
=5
x−3
x+1
5 maj 19:03
Kaja:
b) zał. x≠3 i x≠−1 mozna pomnożyć obustronnie przez (x−3)(x+1) (x−7)(x+1)−(2x−6)(x−3)=5(x−3)(x+1) x
2
−6x−7−2x
2
+12x−18=5x
2
−10x−15 6x
2
−16x+10=0 Δ=....
5 maj 19:11