mam jutro z tego sprawdzian a tego
nie rozumiem
Oblicz :
a) 8 do potęgi 1/3 + 9 do potęgi 1/2 =
b) 64 do potęgi 1/6 −64 do potęgi 1/2 =
c) 25 do potegi 3/2 − 8 do potęgi −2/3 =
d) 16 do potęgi −1/4 +16 do potęgi −1/2 =
f) 81 do potęgi 3/4 : 81 do potęgi 1/2 =
e) 2 do potęgi 2/5 * 8 do potęgi 1/5 =
| 1 | ||
ogólnie − potęga typu ułamek | oznacza pierwiastek stopnia "coś" | |
| coś |
| 2 | 1 | |||
Jeżeli w liczniku potęgi jest coś większego niż 1 np. | to możemy to rozbić na 2* | |||
| 3 | 3 |
| 55 | 55 | 5 | 5 | ||||
= | = | = | |||||
| 104 | 24*54 | 24 | 16 |