Uzasadnij
Liwia: Uzasadnij, że ((2+√3)−1 +1)(−1) + ((2−√3)−1+1)(−1) = 1
5 maj 13:54
zawodus: gorzej się nie dało napisać?
5 maj 13:58
Liwia: (( 2 + √3 )−1 + 1 )−1 + (( 2− √3 )−1 + 1 )−1
5 maj 14:01
wredulus_pospolitus:
'odwracasz'
analogicznie drugą część
później wspólny mianownik i 'lecisz dalej'
5 maj 14:02
zawodus: to po kolei liczysz

pierwszy nawias ile to jest (2+
√3)
−1?
5 maj 14:03
Liwia: Dobra, dzięki już wiem
5 maj 14:06
Dziadek Mróz:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + 1)−1 = |
| = |
| = |
| | 2 + √3 | | | | | |
| | 2 + √3 | | 3 − √3 | | 3 + √3 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 3 + √3 | | 3 − √3 | | 6 | |
5 maj 14:19