matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 28.4.2009
Zadania
Odp.
3
BigMax:
Zadanie niby z podstawy ale ja już taki zniszczony tym jestem że nie mogę ugryź.
8
zdesperowana.:
Hej, może mi ktoś wytłumaczyć o co biega w tej funkcji homograficznej, bo już się pogubiłam totalnie, help !
1
lukiasz:
pomocy !
moja głupota nie zna granic!
ile to będzie 2* 2
√
2
*
√
6
=
3
kalinaa:
bardzo prosze o pomoc
Oblicz objętośc i pole powierzchni całkowitej prawidłowego ostrosłupa czworokątnego, którego
1
***pola***:
metoda indukcji matematyczne wykaż że dla każdej liczby naturalnej n spełniającej podany warunek zachodzi nierówność: 3
n+1
>4n+7 n≥2
4
Wydi:
wykaż że jeśli ciąg (a
n
) jest ciągiem arytmetycznym to ciag (b
n
) określony za pomocą wzoru b
n
=2
a
n
jest ciągiem geometrycznym...
2
kalinaa:
prosze o pomoc
2
mela:
czy mogę liczyć na pomoc?
2
kalinaa:
prosze o pomoc
2
mela:
ostrosłup czworąkątny, którego podstawą jest kwadrat o boku 4, ma dwie przyległe ściany boczne prostopadłe do płaszczyzny podstawy. Pozostałe dwie ściany boczne nachylone są do płaszczyzny
5
Kamila:
Wyznacz α, α ∊ <0,2π) wiedząc, że tgα = 1 i sinα<0
6
daremny:
cenę pewnego towary podwyższono najpierw o 5% a nastepnie o 4%. O ile procent należałoby jednarozowo podnieść cena abu uzyskac ten sam efekt
261
Koczer:
Witam.
Zdaje matematykę rozszerzoną. Może jest ktoś chętny na rozwiązywanie zadań z wszystkich działów oprócz logarytmów i stereometrii]]
1
ola:
znajdz współżędne punktów A i B, jeżeli punkty te są symetryczne względem początku układu współżędnych:
2
leszcz:
prosze o pomoc
Oblicz objętośc i pole powierzchni całkowitej prawidłowego ostrosłupa czworokątnego, którego wysokość jest równa pierwiastek z 6, a kąt między krawędzią boczną a
3
Wydi:
Trzy liczby których suma jest równa 13 tworzą malejący ciąg geometryczny.Liczby te są również kolejno wyrazami pierwszym drugim i czwartym ciągu arytmetycznego.wyznacz te liczby...
1
kynio:
:::rysunek::: ćw.1
3
Wydi:
W sześcio wyrazowym ciągu geometrycznym suma pięciu początkowych wyrazów wynosi 11 a suma pięciu ostatnich 33. oblicz iloraz oraz a
1
i a
6
tego ciągu...
6
zajkoś:
2sinx+
√
3
tgx=0
4
mika:
Bardzo prosze o pomoc w tym zad i z gory dziekuje
"podstawa graniastoslupa pochylego jest rownoleglobok o kacie ostrym 30 stopni i bokach 8 i 10
3
darkness1601:
podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 6 cm i 8 cm oraz kącie ostrym 60*.Krótsza przekątna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45*.Oblicz pole powierzchni całkowitej
1
ewka_94:
Znajdź wysokość trójkąta, którego wierzchołkami są środki boków trójkąta równobocznego o boku 6cm. Proszę o pomoc
0
miśka:
@Basia pomocy to zadanie z diagramem kolowym
chyba zle
2
Kamil:
Proszę o szybką odpowiedz, z góry dzieki. Napisz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogolnej wiedzac że:
2
dj:
wysokosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc rowna krawedzi podstawy. Oblicz kąt, jaki tworzy krawedz boczna z plaszczyzna podstawy. Prosze o pomoc i dziekuje.
2
It's not me:
Hej wszystkim
Mam pytanie. Jak uzasadnić że suma sześcianów kolejnych trzech liczb naturalnych jest podzielna przez 3 ? Tak poprostu podac kilka przykładów ?
6
ewka_94:
Przekątna Przekątna kwadratu i wysokość trójkąta równobocznego maja jednakową długość równą 3cm. Czy pole kwadratu jest większe od pola trójkąta?
8
Bogdan:
Było już z liczbą 2009 zadanie z trygonometrii, algebry i z ciągów, czas na planimetrię.
1
Hubert:
Podstawą graniastosłupa jest trapez równoramienny nie będący równoległobokiem w którym kąt ostry ma 60 stopni, a krótsza podstawa i ramię trapezu mają po 6 cm długości. Oblicz objętość
3
BigMax:
I znowu prawdopodobieństwo. Ze zbioru A = {1,2,3....,4n+5} losujemy dwie rożne liczby. Prawdopodobieństwo wylosowania dwóch
1
Madzia1809:
Funkcja f przyporządkowuje liczbie całkowitej z przedziału (−2;5> jej kwadrat pomniejszony o czterokrotność tej liczby. Zapisz funkcję za pomocą wzoru i sporządź jej wykres.
1
pszczółka maja:
Proszę kogoś o pomoc, nie mogę sobie poradzić.. zad.1 Dany jest czworokąt ABCD. Punkty A1, B1, C1 i D1 to obrazy wierzchołków A,B,C,D w
1
Parysiak:
W trójkącie ABC, w którym miara kąta BCA jest równa 70' dwusieczne pozostałych kątów wewnętrznych przecinają się w punkcie O. Oblicz miarę kąta AOB.
4
Natalia:
Zadanie 1. Dane są punkty A(1, −1) B(3,5) C(−7, 11) Wyznacz :
1
Jaaaa:
Log
2
(log 20+ log 5)
2
Gosia:
Pokaż, że jeśli cos α=m i m≠0 to (sin α*cos α)
2
= m
2
− m
4
5
czarny:
Dane są dwie urny: I i II. W urnie I sa 4 kule białe i 6 zielonych. W urnie II 6 kul białych i 8 czarnych. Z każdej urny losujemy jedną kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo p zdarzenia, że
5
Aniusiaaa:
log
4
81 * log
3
16
22
czarny:
Rozwiąż równania: a) 5
x
−5
3−x
=20
11
Aniusiaaa:
Log
7
64
log
7
4
41
miśka:
:::rysunek::: @basia sprawdz mi prosze wyniki czy dobrze
1
Piotrek:
Wyznacz ciąg arytmetyczny an majac dane a10=6 i a15=9... o co chodzi w tym zadaniu
13
miśka:
BAN ZWIEKSZYL OPROCENTOWANIE KREDYTU Z 20% DO 21.5% A)o ile p.procentowych zwiekszono oprocentowanie kredytu
3
kynio:
:::rysunek:::
3
Domii:
Oblicz pole graniastoslupa prawidlowego trójkątnego o krawędzi podstawy długości 4cm.Krawędź boczna ma dlugość 6cm.
0
Paulina:
Określ wzajemnie położenie prostych: y=3x+5 i 2x+3y=3.
0
HelpMe16:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 12 cm. Oblicz wysokość ostrosłupa, jeśli kąt między krawędzią boczną i wysokością ostrosłupa ma miare 60 stopni.
0
miśka:
POMOZE KTOS ?
2
bumblebee:
Funkcja f jest okreslona wzorem f(x)=cosx*tgx a)Podaj zbior wartosci funkcji f,
5
Kamil:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy jest równa 8√2 a krawędź ściany bocznej 12 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
2
Karol:
Mam pytanie. Jak wyznaczyć równanie prostej kiedy mam ja narysowaną w układzie wsp. przykładowe współrzędne prostej to (−2, −2), (0, 0), (2, 2)
12
miśka:
PEWIEN BANK PODWYŻSZYL OPROCENTOWANIE KREDYTU HIPOTECZNEGO O 80 PUNKTOW BAZOWYCH CO OZNACZALO PODWYZKE 12.5% OBLICZ WYSOKOSC OPROCENTOWANIA KREDYTU HIPOTECZNEGO PO PODWYZCE
25
miśka:
:::rysunek::: w roku 2007 odbyły siuę wybory do senatu.W wyniku wyborów podział mandatów w senacie byl
9
...kasia ...:
potrzebuje pomocy z matmy bo nie mialam twierdzen mam dziwna nauczycielke jestem w klasie 4 sp
3
Paulina:
Witam! Wyznacz punkty przecięcia prostej 2x−5y+8=0 z osiami układu współrzędnych.
0
Seweryn:
Mając dane wierzchołki A (0 , −1), B(−1, 11), C(2, −3) równoległoboku ABCD:
0
HelpMe16:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 12 cm. Oblicz wysokość ostrosłupa, jeśli kąt między krawędzią boczną i wysokością ostrosłupa ma miare 60 stopni.
3
ewka_94:
Jak wysoko sięga drabina malarska o długości 5m, rozstawiona na szerokość 3m? Proszę o pomoc
2
Kasia:
Boki trójkąta mają długość 13, 13 i 10. Oblicz pole tego trójkąta oraz dł. wszystkich jego wysokości.
1
star:
Wyznacz pole trójkąta równobocznego , którego wysokość jest o 1 cm krótsza od boku trójkąta.
2
Krzyś:
prosta o równaniu 3x+y−18=0 jak to narysowac?
2
ewka_94:
Jedna z przekatnych rombu ma długość 4pierwiastki z 2, a druga jest o 2 razy od niej krótsza.
2
ewka_94:
Boki trapezu równoramiennego mają długość 24cm, 15cm, 15cm, i6cm. Oblicz pole tego trapezu.
2
ewka_94:
Oblicz pole rombu o obwodzie 60cm i przekątnej długości 10cm.
4
Patrycja:
Rozwiąż równanie W(x)=0 −x
3
+2x
2
−3x+6
1
Tomasz:
Na trzech półkach ustawiono 76 płyt kompaktowych. Okazało się że liczba płyt na górnej środkowej i dolnej półce tworzą ciąg geometryczny. Na środkowej półce stoją 24 płyty Oblicz
2
Magda:
Rozwiąż nierówność __1__ > 2 IX−1I
0
Magda:
Rozwiąż nierówność 1 ____ > 2
0
Ola:
pole powierzchni bocznej stożka jest trzy razy większe od pola podstawy,a wysokość stożka ma długość 12 cm.Oblicz tg kąta jaki tworzy tworząca stożka i średnica podstawy stożka,pole
2
Piotrek:
Może mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić to zadanie: Napisz 5 początkowych wyrazów ciągu o wyrazie ogólnym a = 1−n
2
2
Rafal:
Witam, Mam problem ze zrozumieniem pewnego dzialania: ilosc kombinacji 3 elementowej ze zbioru 6n
20
Aneta:
1. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy jest równa 8√2 a krawędź ściany bocznej 12 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
1
ALA:
oblicz wartosc wyrazenia sinx + cosx przez 2sinx − 3cosx ,wiedząc ,ze x nalezy do (0,π przez 2) i tgx=2. bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu:((
3
LILA:
rozwiąz rownanie 2+6+10+...+x=200 ,wiedzac ,ze jego lewa strona jest sumą ciągu arytmetycznego.PROSZE O POMOC
!
1
pawel:
rozłóż na czynnimi wielomiany metodą grupowania wyazów : X
4
+2x
3
−x−2
2
Asia:
W pojemniku było 15 żarówek o mocy 60W, 15 o mocy 75W i n o mocy 100W. Z pojemnika wylosowano jedną żarówkę i odłożono ją na bok. Z pozostałych żarówek
5
Sylwia:
Podstawą graniastosłupa jest trapez równoramienny nie będący równoległobokiem w którym kąt ostry ma 60 stopni, a krótsza podstawa i ramię trapezu mają po 6 cm długości. Oblicz objętość
3
Qrek:
Liczby 102, 105, 108, 111, są kolejnymi, początkowymi wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego (an). Zapisz wzór ogólny na n – ty wyraz tego ciągu. Oblicz sume szesnastu początkowych
1
Patrycja:
długość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Njkrótszy bok ma 6 cm. Oblicz: a) pole tego trójkąta
8
Daniel:
Matura, poziom rozszerzony Maj 2008 inny sposób, czy dobry ? zad: W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długości |BC|=9, |CA|=12. Na boku AB
1
ula81:
Na loterii jest 100 losów, a wśród nich wygrane: jedna po 50 zł, 3 po 25 zł, 6 po 10 zł i 15 po 3 zł. Oblicz wartość oczekiwaną i wariancję wygranej na loterii.
1
pawel:
Wyznacz współczynniki a i b tak, aby W(x) * F(x) = H(x) jeśli W(x) = x
2
+ 3x + 2
1
Ala:
Ze zbioru X={1,2,3,...,n}, n≥3, n∊N losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby. Oblicz prawdopodobienstwo ze pierwsza z wylosowanych liczb jest wieksza od drugiej ?
10
Patrycja:
Przekształcić K=K
0
* (1 + p)
n
6
Patrycja:
Liczba wszystkich przekątnych podstaw i ścian bocznych pewnego granastosłupa jest równa 110. Oblic, ile krawędzi ma podstawa tego graniastosłupa
15
....................:
Zanudze kogoś moimi zadaniami dziś chyba... : W zawodach jazdy indywidualnej na czas weźmie udział pięciu kolarzy, oznaczmy ich literami M, N, P, R i S. O kolejności startu zdecyduje
3
imię lub nick:
π
√
3
Na kole opisany jest romb. Stosunek pola koła do pola rombu wynosu
. wyznacz miarę
8
kata ostrego rombu.
2
ula81:
Pole trójkąta o danych wierzchołkach A(1,−2) i B(2,3) jest równe 8. Znajdź trzeci wierzchołek, jeżeli leży on na prostej 2x+y−2=0.
1
Patrycja:
Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f sa liczby (−6) oraz 1. Oblicz wartość wyrażenia
6
Patrycja:
Każda krawędź boczna ostrosłupa ma długość 17 cm. Podstawą ostrosłupa jest trókąt prostokątny o przyprostokątnych długości 18 cm i 24 cm. oblicz objętość tego ostrosłupa
8
gregory:
Do naczynia w kształce walca wypełnionego woda do wysokości 8 cm włożono kulę metalową o promieniu 2 cm. Poziom wody podniósł się o 1 cm i zrównał się z górną podstawą walca. Oblicz
2
ulaat:
W dziale kontroli technicznej pewnej fabryki badania jakości produkcji przeprowadzono wyrywkowo. W celu zbadania jakości płaszczy damskich pobrano próbkę o liczności 80 sztuk i w
2
syl:
rzucamy dwa razy symetryczną szcześcienna kostką do gry i określamy zdarzenia: A− wyrzucono dwa razy tę samą liczbę oczek, B− suma rzuconych oczek jest więszka od 7. oblicz
1
....................:
I to znowu ja: Po upływie 12 godzin bakteria może zginąć, przeżyć lub podzielić się na dwie bakterie. Prawdopodobieństwa wymienionych zdarzeń są odpowiednio równe 1/12, 1/6, 3/4. Na
8
Patrycja:
Punkty A(0,3) i B(4,5) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AB|=|BC| Wysokość BD trójkąta zawira sie w prostej o równaniu 3x−y−7=0
4
ulaat:
Dana jest kostka do gry, w której umieszczono, w sposób niewidoczny, ołowianą kuleczkę,w wyniku czego prawdopodobieństwo wyrzucenia poszczególnych ścianek nie są jednakowe. Niech zmienna
2
syl:
rzucamy dwa razy symetryczną szcześcienną kostką do gry. oblicz prawdopodobnieństwo każdego z następujących zdarzeń:
13
ula81:
Znajdź promień R kuli opisanej na czworościanie foremnym o krawędzi a.
1
ania:
Punkty A(0,0) i C(2,8) są wierzchołkami prostokąta ABCD, ktorego przekatna BD zawiera sie w prostej y=−
1
4
x+4
1
4
. uzasadnij ze prostokat ten jest kwadratem. oblicz jego pole i
1
ania:
punkty A(−1,5) B(−3,−1) C(6,−4) sa wierzchołkami prostokąta ABCD. Wyznacz rownania prostych zawierajacych jego boki.
2
ula81:
:::rysunek::: Kulę przecięto dwiema równoległymi płaszczyznami odległymi od siebie o 4cm i leżącymi po tej
2
....................:
I znowu mnie coś trapi
: Pewien zawodnik strzelający z pistoletu pneumatycznego przy pierwszym strzale trafia w tarczę z