zad
Patrycja: Punkty A(0,3) i B(4,5) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AB|=|BC|
Wysokość BD trójkąta zawira sie w prostej o równaniu 3x−y−7=0
oblicz: a) współrzędne wierzchołka C
28 kwi 10:40
tim: 1. Narysuj sobie odcienek AB.
2. Narysuj sobie prostą 3x − y − 7 = 0 → y = 3x − 7
3. Znajdź wzór prostej AC prostopadłej do wysokości ↑.
4. Dorysuj lustrzane odbicie trójkąta ABD względem prostej BD

. Wyjdzie ci C.
28 kwi 10:50
Patrycja: Wszystko mam tylko nie wiem jak obliczyc wspolrzedne wierzcholka C
Ułorzyłam układ równań i prostąBD i Ac i zamiast wyjsc mi punkt C to wyszeld D

Jak dalej
28 kwi 11:02
tim:

Masz coś takiego? czerwone − boki, niebieska − wysokość?
28 kwi 11:05
Patrycja: Zgadza sie
28 kwi 11:08
Patrycja: rownanie prostej prostopadlej do wysokosci my=−13x + 3
28 kwi 11:10
tim: No. To teraz
Wierzchołek C zawiera się w prostej o równaniu
| | 1 | |
y= − |
| x+3 zaś odległość |AB|=2√5 zatem punkt C ma współrzędne |
| | 3 | |
wykorzystaj długość |AB|
2
√5=
√(4−x)2+(5+ 13x−3)2
Wyznaczysz x.
28 kwi 11:14
Patrycja: Skąd wiesz że |AB|=2√5?
28 kwi 11:16
28 kwi 11:17