tim: Jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe (lub jeśli wszystkie krawędzie boczne
tworzą z płaszczyzną podstawy równe kąty), to na podstawie ostrosłupa można opisać okrąg, a
środkiem tego okręgu jest spodek wysokości ostrosłupa.
Środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest środkiem przeciwprostokątnej.
Obliczam przeciwprostokątną.
c
2=a
2+b
2
c
2=18
2+24
2
c
2=324+576
c
2=900 c
c=
√900
c=30cm
Obliczam wysokość ostrosłupa (jest ona równa wysokości trójkąta, którego podstawą jest
przeciwprostokątna)
d−krawędź ostrosłupa
H
2=17
2−15
2
H
2=289−225
H
2=64
H=8cm
V Obliczysz