pomurzcie
kynio:

ćw.1
Zarysowany obok odcinek ma długość 1 cala.skonstruuj odcinek długości
34 cala.
ćw.2
Narysuj prostą i skonstruuj dowolny odcinek,którego symetralną jest ta prosta.
ćw.3
Narysuj dowolny odcinek.znajdz konstrukcyjnie jego środek.
tym którzy pomogą będe wdzięczny :−)
@Basia:

AB 0 Twój odcinek
rysujesz sobie dowolną półprostą AC
odkładasz na niej 4 odcinki o równej długości
(czerwony=niebieski=zielony=fioletowy = co chcesz byle były równe)
rysujesz prostą BC i proste do niej równoległe przez końce kolorowych odcinków
odcinki, na które te proste podzielą AB też muszą być równe (tw.Talesa)
czyli każdy ma
14cala
czyli
34 cala ma np.AD