"podstawa graniastoslupa pochylego jest rownoleglobok o kacie ostrym 30 stopni i bokach 8 i 10
cm dlugosci. jego krawedz boczna ma 15 cm dlugosci i jest nachylona do plaszczyzny podstawy
pod katem 60 stopni. oblicz objetosc graniastoslupa"
| H | ||
sin60= | ||
| 15 |
| 15√3 | ||
H= | ||
| 2 |
| 15√3 | ||
V=40* | =300√3 | |
| 2 |
...ale mam jeszcze jedna prosbe i pyt ..czy nie da sie tego
zad rozwiazac bez tych sinusow ... tzn powinno sie dac bo to zad zostalo zad w klasie w ktorej
nigdy tego tematu o sinusach nie przerabialismy wiec czy nie dalo by sie tego jakos sprytanie
ominac ?