prawdopodobieństwo
....................: I znowu mnie coś trapi

:
Pewien zawodnik strzelający z pistoletu pneumatycznego przy pierwszym strzale trafia w tarczę z
prawdopodobieństwem 0,8. Obserwacje psychologiczne wykazały, że jeżeli zawodnik ten oddaje
kolejno trzy strzały, to w przypadku, gdy w poprzednim strzale trafił w tarczę, to
prawdopodobieństwo trafienia w następnym strzale wzrasta o 0,05 a w przypadku, gdy nie trafił
− maleje o 0,1. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że zawodnik ten oddając trzy strzały
a) trzykrotnie trafi w tarczę,
b) dwukrotnie trafi w tarczę.
28 kwi 07:58
wmboczek:
a) P=0,8*0,85*0,9
b) 3 kombinacje trafienia 2 razy
P12=0,8*0,85*(1−0,9)
P13=0,8*(1−0,85)*0,75
P23=(1−0,8)*0,7*0,75
P=P12+P13+P23
28 kwi 08:11
....................: Dziękuje... juz coś mi świta
28 kwi 08:39